Otrovnice Vladike Bačkog

5
40

Sjeverni Sandžak – Direktor Media centra Islamske zajednice Sead ef. Šaćirović uputio je Večernjim novostima tekst reagovanja pod naslovom „Vladikine otrovnice“ na tekst vladike bačkog Irineja Bulovića objavljenog u pomenutom listu 27. januara ove godine pod naslovom „Zukorlić političar, u veri samo privremeno“.

Obzirom da Večernje novosti nisu objavile tekst reagovanja u današnjem broju, prekršile su Zakon o javnom informisanju, tako da će Islamska zajednica, u skladu sa članom 47 pomenutog Zakona, podnijeti tužbu protiv odgovornog urednika ovog lista.

Tekst reagovanja „Vladikine otrovnice“ objavljujemo u cjelosti.

Informativna služba Mešihata

Reagovanje

Čitajući tekst vladike Irineja Bulovića bačkog u „Večernjim novostima“ od 27.01.2011. pod naslovom „Zukorlić političar, u veri samo privremeno“, šta reći osim: „Teško vjeri koju Vladika promoviše, a još teže Crkvi koju zastupa.“

Nema sumnje da cilj pomenutog teksta nije bila odbrana svetosavskih vrijednosti, jer one nisu ni od koga bile napadnute, a pogotovo ne od glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića, na koga se Vladika svim svojim otrovnim perom obrušio.

Vladika optužuje Muftiju za nasilje, pritom ne iznoseći nijedan argument za to i ne navodeći nijedan citat Muftije u prilogu svoje tvrdnje.

Zbog stava Islamske zajednice protiv prisilnog učešća muslimanske djece na svetosavskim akademijama u školama, Vladika opravdava pojave islamofobije iz kojih se, poznato je, rađa neprijateljstvo i nasilje prema muslimanima.

U zanosu pravoslavizacije i svetosavizacije državnih organa, Vladika očito zaboravlja da je po Ustavu Srbija sekularna, a ne teokratska država, te da u njoj, pored srpskog pravoslavnog stanovništva, žive pripadnici drugih nacija i vjera.

Ovakvim stavovima jasno se pokazuje ko je autor ideje da državne ustanove imaju svoju krsnu slavu, ignorišući pritom potrebu da ih svi građani dožive kao svoje da bi im bili lojalni. Pravo svakog kršćanina je da krsti svoje dijete, kao i sve drugo što mu je u privatnom posjedu, a krstiti državne ustanove multietničke države znači podrivati stabilnost u temeljima same države.

Nije Vladika bio u zanosu, niti se zaboravio dok je ovo pisao, već to čini svjesno, šaljući poruke kojima legitimira i legalizira metu. Optužbama za nasilje on zapravo sugeriše da silom i nasiljem treba odgovoriti.

Misli li njegovo preosveštenstvo da je javnost zaboravila da je baš on, vladika bački Irinej Bulović, lično i u pisanoj formi, blagoslovio zloglasnu Jedinicu za specijalne operacije (JSO), čija komanda je pod rukovodstvom Milorada Ulemeka Legije organizovala i izvršila ubistvo premijera dr. Zorana Đinđića, kao i brojne druge gnusne zločine. I kakve veze taj čin ima sa miroljubivom misijom kršćanstva?

Sada je moguće povjerovati u istinitost informacije koju sadrži anonimno pismo koje je ovih dana prispijelo u kabinet muftije Zukorlića, da je neki od srpskih iseljenika u Holandiji tražio blagoslov od Vladike bačkog da likvidira muftiju Zukorlića.

Vrh tendencioznosti je prevođenje stava Islamske zajednice u osporavanje lika i djela Rastka Nemanjića – Svetog Save. Niko i nikada u ime Islamske zajednice nije dao sebi za pravo da ocjenjuje značaj i ulogu Svetog Save. Naprotiv, Islamska zajednica uvažava pravo srpskog naroda na puno poštovanje ličnosti iz svoje historije.

Isticanje Mehmed-paše Sokolovića, Meše Selimovića i Osmana Đikića sa odrednicom „Srbi muslimani“ zapravo predstavlja poruku koji su muslimani za Vladiku i njegove istomišljenike prihvatljivi.

Sada nije teško zaključiti ko je stvarni ideolog i inspirator agresije na Islamsku zajednicu kako bi se otklonile institucionalne smetnje za posrbljenje Bošnjaka i drugih muslimana u Srbiji.

Nakon saopštenja Islamske zajednice od utorka, bilo je za očekivati da se Srpska pravoslavna crkva ogradi od nezakonitog ponašanja Ministarstva prosvjete, te pojedinih direktora škola i nastavnika, no svojim novinskim nastupom Vladika je natovario Crkvi breme koje joj u ovom trenutku nije trebalo.

Direktor Media centra Islamske zajednice

Sead ef. Šaćirović

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Neophodno je uvjek uzvratiti, odbraniti Bošnjake i na sudu zatražiti zaštitu, od onog ko krši zakon i vrši diskriminaciju. Mora se u tome istrajati. Čak i ako se, na prvi pogled, čini kao uzaludno, to će, u jednom momentu uroditi plodom!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.