Otac iza rešetaka, djeca bez staratelja

0
35

Berane – Da djeca razvedenih roditelja, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, nemaju adekvatan tretman u crnogorskom društvu, svjedoči potresna ispovijest Jova Kuča iz sela Police kod Berana.
On u razgovoru za „Dan” navodi da je zbog nasilja u porodici u zatvoru ležao mjesec dana, a da za to vrijeme Centar za socijalni rad Berane „glavu nije okrenuo” na njegovo dvoje maloljetne djece koja su u nehumanim uslovima živjela sa skoro nepokretnom babom.
Kuč priča da mu je sud nakon razvoda braka sa suprugom Tamarom u novembru 2011. godine povjerio na čuvanje i vaspitavanje petogodišnju kćerku u trogodišnjeg sina. Naglašava da je sud nakon razvoda obavezao njegovu bivšu ženu Tamaru, budući da se nalazila u radnom odnosu, da maloljetnoj djeci plaća mjesečnu alimentaciju u iznosu od 100 eura, ali da ona tu obavezu nikad nije izvršila. On je, kako ističe, zbog nemogućnosti da izdržava djecu u više navrata od Centra za socijalni rad tražio da mu dodijeli pomoć, ali mu niko nije izašao u susret.
– Nakon razvoda žena nije htjela da čuje za djecu, i izbjegavala je da plaća alimentaciju. Maksimalno sam se posvetio djeci, ali zbog lošeg imovnog stanja došao sam u situaciju da ne mogu da odgovorim svim njihovim potrebama. Tražio sam od Centra za socijalni rad u Beranama da mi dodijeli socijalu, ali mi je rečeno da to pravo ne mogu da ostvarim, jer je sud naložio da supruga plaća djeci alimentaciju. Takođe, tražio sam da Osnovni sud u Beranama nađe način i primora Tamaru da plaća alimentaciju ili da donese novo rješenje kako bih dobio socijalu potrebnu za izdržavanje djece, ali mi na zahtjev uopšte nije odgovoreno – tvrdi Kuč koji je prije nekoliko dana izašao iz zatvora.
Kaže da tu nije kraj njegovim mukama jer mu je Osnovni sud u Beranama zbog nasilja u porodici izrekao kaznu zatvora do 30 dana. Pokušao je da izvršenje odloži, dok ne nađe neko trajnije rješenje za izdržavanje djece, ali nije uspio.
– Tačno je da sam nakon svakodnevnih nesporazuma, dok smo još bili u bračnoj zajednici, ošamario suprugu. Sud me je po tom osnovu osudio na 30 dana zatvora. Nakon toga u Centru za socijalni rad mi je saopšteno da ima uslova da budem oslobođen, jer se staram o maloljetnoj djeci i da će oni svoje mišljenje proslijediti sudu. Obratio sam se i Vrhovnom sudu tražeći da se obustavi izvršenje krivične sankcije, ali mi je rečeno da to jedino može da uradi beranski Osnovni sud. Uprkos svemu u međuvremenu je za mnom raspisana i potjernica. Išao sam i do Podgorice u namjeri da zaštitu i razumijevanje potražim od ministra Suada Numanovića, ali sam tamo uhapšen i upućen u bjelopoljski zatvor na izdržavanje kazne, dok su mi djeca ostala kod moje skoro nepokretne majke, i to bez ikakvih uslova za život – ističe Kuč.
Po odobrenju zatvorskih starješina, telefonskim putem Kuč je stupio u kontakt sa odgovornim licima u beranskom Centru za socijalni rad, predočavajući im situaciju u kojoj su se našla njegova djeca. Tvrdi da nadležni iz Centra i pored obećanja da će preuzeti brigu o djeci dok se ne vrati iz zatvora, nijesu preduzeli ništa kako bi na pravi način pomogli njegovoj kćerki i sinu.
– U telefonskom razgovoru službenici Centra za socijalni rad u Beranama obećali su da će posjećivati moju djecu i donositi im hranu i ostale potrepštine. Međutim, punih 15 dana oni djecu nijesu vidjeli iako su znali da žive u nemogućim uslovima. Tek nakon reakcije predsjednika opštine Vuke Golubovića ljudi iz Centra došli su na Policu i mojoj djeci donijeli hranu i ostale potrebne stvari. To su uradili samo jednom za vrijeme mog boravka u bjelopoljskom zatvoru – ističe Kuč, insistirajući da nadležne institucije dobro preispitaju njegov slučaj.
D.J.

Nudili smještaj u Bijeloj

Direktor beranskog Centra za socijalni rad Sava Arsović demantovao je navode Jova Kuča istučući da su radnici ustanove, na čijem je čelu, preduzeli sve odgovarajuće mjere da pomognu njegovoj djeci.
– Odmah smo djeci ponudili smještaj u domu u Bijeloj dok se Kuč ne vrati iz zatvora. On je to kategorično odbio, uz tvrdnju da je njima dobro kod babe. Djeci smo u dva navrata dostavljali hranu i ostale stvari potrebne za život. Stupili smo u kontakt i sa njihovim komšijama koji su povremeno nadgledavali djecu i pružali im ruku pomoći. Sve to ukazuje da djeca nijesu bila ugrožena i da smo o njima vodili računa – kazao je Arsović.

Izvor: Dan.Co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.