Osude na račun režima Borisa Tadića

8
20

Novi Pazar -Povodom najave o ukidanju akreditacije od strane Vlade Srbije pristigle su sljedeća osude:

Vlada Sandžaka: “Cilj ukidanja akreditacije je unijeti pometnju među sandžačkim studentima”

Izvršno vijeće Sandžaka (IVS) najoštrije je osudilo osporavanje akreditacije Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (IUNP). Kako se navodi u saopštenju ove institucije, ovo predstavlja: „…ispolitizirani napad na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru od strane Akreditacione komisije Republike Srbije koja je svojevrsno leglo korupcije i kriminala, i batina u rukama Borisa Tadića koji se na ovakav način želi svetiti onima koji ne prihvataju da budu njegovi poslušnici i podanici.“

U saopštenju se dalje kaže da tvrdnja da IUNP ne zadovoljava standarde Akreditacione komisije ima za cilj da unese pometnju među građane Sandžaka, posebno među studentskom populacijom,  kao i da je ovo atak na sve stanovnike Sandžaka sa ciljem da se oni „vrate u mrak neznanja i podaništva volji Tadićevog režima.“

„Ovim kukavičkim napadom na visokoobrazovnu ustanovu režim Borisa Tadića samo nastavlja podmukle i perfidne napade na slobodu, čast i dostojanstvo sandžačkog čovjeka, čime na svoj način izražava zahvalnost za pobjedu koju je u dva navrata dobio zahvaljujući Bošnjacima.“ – kaže se u saopštenju.

BKZ:”Atak na Univerzitet je atak na jedan od stubova Bošnjačkog naroda u Sandžaku”

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje politički atak na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru koji je ovog puta došao kroz Akreditacionu komisiju Republike Srbije kao direktnu ekspozituru režima Borisa Tadića.

Akreditaciona komisija je, mimo svih rokova terorizirala IUNP, kroz razne oblike birokratskih smicalica i nakon 33 mjeseca kazala, pozivajući se na tehničke i periferne stvari, da IUNP ne zadovoljava akreditacione standarde, iako ova ustanova posjeduje najbolje kadrovske, prostorne, tehničke i sve ostale uvjete za rad u Republici Srbiji. Zašto ta Akreditaciona komisija nije u zakonom predviđenom roku odradila svoj posao? I zašto u trenutku zapinjanja turske incijative baš pred vratima režima Borisa Tadića i zahuktavanja izborne atmosfere dolazi ova politička odluka kojom se želi naštetiti pokretu bošnjačkoga buđenja?

IUNP je jedan od temeljnih stubova opstanka bošnjačkoga naroda. Kvalitet, snaga i intelektualni pogon koji na ovom univerzitetu iz dana u dan nastaje ni u jednom trenutku nije upitan, što dokazuje i dozvola za izdavanje diploma američkog Heritrage univerziteta, kao i najrespektabilniji profesorski kadar na Balkanu.

LDP: “Odbijanje akreditacije je loša poruka građanima Sandžaka”

Izjava Kenana Hajdarevića, narodnog poslanika LDP-a, data povodom odbijanja akreditacije IU od strane Komisije za akreditaciju.

Još jednom nepromišljenom odlukom predstavnika vlasti u Srbiji da odbiju akreditaciju Internacionalnog univerziteta, vlast pokazuje da ne želi da se mijenja i da i dalje nastavlja sa lošim potezima i lošim odnosom prema građanima Sandžaka. Jedina ispravna odluka jeste omogućavanje jednakih uslova za sve univerzitete i da se u fer utakmici znanja istaknu oni najbolji.

Svakim danom je sve jasnije da vlast ne želi da napravi preko potreban iskorak i PREOKRET!  u Sandžaku! Nevjerovatno je da ispravne stvari vlast čini samo onda kad mora! Ovakvim potezima se potpuno bespotrebno stvara nepovjerenje i nezadovoljstvo na čijim krilima napreduje ekstremizam!

Muftija o posljedicama pokušaja države da ukine Univerzitet u Novom Pazaru

Izvor: Agenicije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. meni su takoder drazi Srbi,koji su ostali na svojim ognjištima,i prikljucili se odbrambeno oslobodilačkom ratu,svojim ucešcem u redovima A.R.BiH,od onih koji su nosili šajkače i kokarde na njima i bili pod komandom zlocinca Ratka Mladića!!!

  2. dobro ti gledaš iz svog ugla,logično je da Srbima odgovaraju Bošnjaci koji su podobni,i koji ce igrati kako vi svirate,ali se istovremeno morate pomiriti sa cinjenicom da svaka medalja ima dvije strane,odnosno da postoje Bošnjaci,kojima je status njihove nacije u društvu na prvom mjestu,bez obzira na cijenu i posljedice!!!

  3. Koga briga šta piše jedno udruženje građana koje sebe drsko naziva nekakvom “vladom ili izvršnim većem”? Dalje, ne znam kako se jedna kulturna zajednica usuđuje baviti politikom? Posebno mi je simpatično što građanin muamer daje isto saopštenje preko 7 svojih različitih udruženja građana, u kojima su na čelu samo njegovi ljudi – i naravno on lično, glavom i bradom. Jedva čekam izbore, pa da Rasim, Suljo i Đerlek razjure motkama ove prevarante i ratne huškače.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.