Osnivanje jedinstvenog šaltera za izdavanje dozvola – povjećanje efikasnosti rada lokalne samouprave

0
16

Novi Pazar – Projekat osnivanja jedinstvenog šaltera za izdavanje dozvola pri Gradskoj upravi okupio je članove radne grupe , čiji je koordinator zamjenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj, na višečasovnom sastanku.

“Pojednostavljenje procedura izdavanja dozvola građanima I privrednicima uklapa se koncepcijski u politiku povećanja efikasnosti rad lokalne samouprave.

Namera nam je da pojednostavljenjem administrativnih postupaka obezbedimo uslove u kojima će građani efikasno I brzo ostvarivati svoja prava”, rekao je zamenik gradonačelnika Ahmedin Škrijelj. “Jedinstveni šalter dobiće, prema predstavljenom projektu I svoju online aplikaciju.

Ona obezbeđuje svim podnosiocima zahteva da, dobijalnjem jedinstvenog broja, koji unose pristupajući aplikaciji , da u svakom trenutku provere status predmeta za čiju su obradu zainteresovani”, rekao je on.

“Jedinstveni šalter dobiće, prema predstavljenom projektu I svoju online aplikaciju. Ona obezbeđuje svim podnosiocima zahteva da, dobijalnjem jedinstvenog broja, koji unose pristupajući aplikaciji , da u svakom trenutku provjere status predmeta za čiju su obradu zainteresovani”, rekao je on.

Tokom sastanka prdočeno je koje su prednosti osnivanja jedinstvenog šaltera za izdavanje dozvola. Koordinator projekta na međuopštinskom nivou je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije I Pomoravlja. Novi Pazar je jedna od prve četiri opštine u kojima će se projekat primenjivati, iako je kroz procedure procene prošlo čak 25 gradova, odnosno opština.

Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Ahmedin Škrijelj, formiranje jedinstvenog šaltera olakšaće I potencijalnim investitorima da pribave sve neophodne informacije u vezi sa lokacijama I procedurama izgradnje. Jedinstven šalter trebalo bi da funkcioniše u koordinaciji sa nadležnim službama I preduzećima čiji je osnivač Novi Pazar a čija se delatnost tiče investicija I izgradnje na području grada.

Na šalteru će biti moguće predati zahtev za izdavanje  građevinskih I drugih dozvola, informisati se o raspoloživim lokacijama za izgradnju, kao I prikupiti sve neophodne informacije za podršku razvoju biznisa u novopazarskom kraju.

Promjenom Zakona o planiranju I izgradnji, koja bi trebalo da se dogodi u narddnih nekoliko mjeseci, sve izmjene biće primenjene u radu jedinstvenog šaltera I online aplikacije istog.

Osnivanje jedinstvenog šaltera za izdavanje građevinskih dozvola – projekat koji u saradnji sa gradskim vlastima treba da realizuje Progres, povod je sastanka predstavnik organizacije sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem i načelnicom Gradske uprave za izvorne i poverene poslove, Selmom Pluncević.

Ispred EU Progresa, sa predstavnicima gradskih vlasti razgovarali su menadžer, Grem Tindal i Dobrivoje Stančić, zadužen za praćenje komponente opštinskog upravljanja.

Osnivanje jedinstvenog šaltera građevinskih dozvola važno je jer će ubrzati proces privlačenja investicija u Novi Pazar. Suština je da omogućimo da grad brže, efikasnije izdaje građevinske dozvole u svim oblastima, od infrastrukture, do izgradnje stambenih objekata i ekonomskog razvoja.

U narednih nekoliko mjeseci, i pored svih ostalih inrastrukturnih projekata, ovaj bi projekat trebao dati prve rezultate“, rekao je Tindal. Reformisanje i modernizacija uprave sprovode se kroz Program evropskog partnerstva sa opštinama i podrazumevaju, po rečima Dobrivoja Stančića, uključivanje svih nadležnih institucija, njihovu saradnju i koordinaciju.

Prema riječima načelnice Gradske uprave, Selme Pluncević, na sastanku su dogovreni rokovi za realizaciju projektnih aktivnosti.

„ Definisano je i koje odluke nadležni donosioci odluka treba da donesu kako bi smo oformili jedinstven šalter za izdavanje građevinskih dozvola. Čitava ideja je da izađemo u susret građanima čija su obraćanja po određenim zahtevima iz ove oblasti sve učestalija. Modernizacijom uprave uštedećemo njihovo vreme ali i olakšati posao zaposlenima“, zaključila je Pluncevićeva.

(Rtv NP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.