Organska hrana prioritet

0
13

Rožaje – Nekada formirana da bude nosilac razvoja poljoprivrede na ovom području, rožajska ZZ ,,Agrobisernica“, nakon što je kroz povraćaj zemljišta ranijim vlasnicima, ostala bez značajnih površina na kompleksu Vuča, danas na tom lokalitetu ipak raspolaže sa oko 200 hektara zemljišta i sa oko 300 hektara u mjestu Vlahovi, što predstavlja značajan potencijal za ozbiljno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Direktor ove zadruge Mujo Agović, koja ima 74 zaposlena, kaže da su od nedavno počeli proizvodnju organske, odnosno zdrave hrane na lokalitetu Vuča.

– Zasijali smo oko 15 hektara raznim žitaricama, od čega oko dva hektara heljde i istu toliku površinu raži na zemljištu koje je isključivo nađubreno prirodnim stajskim đubrivom, tako da je riječ o organskoj, odnosno zdravoj hrani bez upotrebe pesticida. Pored toga, na oko pet hektara zasijali smo ozimnu pšenicu i rod je za sada u izvanrednom stanju – kazao je Agović.

Dio oranica zasijali su ječmom koji uglavnom koriste za prehranu sopstvenog stada ovaca, koje broji oko 300 grla. Međutim, kako je kazao Agović, za ozbiljnije bavljenje ovim poslom nedostaje im potrebna mehanizacija.

– Najveći i osnovni problem je nedostatak kombajna, pa smo prinuđeni da tu mašinu iznajmljujemo u susjednom Tutinu, što uvećava troškove proizvodnje – kaže Agovic. On je ističe da su imali obećanje od resornog ministarstva prije više godina da će im pomoći da dođu do ove mašine, ali sve je ostalo na obećanjima.

Kao još jedan problem sa kojim se suočavaju, Agović navodi plasman proizvoda od žita.

– Iako se radi o organskoj hrani koja je veoma tražena na tržištu EU i drugih zemalja koje znaju vrijednost zdrave hrane, suočavamo se sa teškoćama da realizujemo ono što proizvedemo – kazao je Agović i dodao da kilogram heljde prodaju po 2,5 eura, dok ražovno brašno ide po cijeni od euro za kilogram.

I pored toga on je optimista da ova proizvodnja ima budućnost i da će sve više dobijati na značaju. Zbog toga će, kako kaže, nastaviti proizvodnju uz želju da stvori uslove da se iz godine u godinu povećaju površine koje će se naći pod žitaricama.

Da bi zasijali cjelokupne površine sa kojima raspolaže ova ZZ, neophodna je nabavka mehanizacije kako bi se servisirao lanac proizvodnje od sijanja do pakovanja za koju treba uložiti oko 250.000 eura.

Agović je podsjetio da je Vuča od Rožaja udaljena oko 30 kilometara, i da se na tom poljoprivrednom dobru bave i stočarstvom. Trenutno imaju 300 ovaca tako da se godišnje proizvede čistog ovčijeg sira oko 2,5 tona. Sir se prodaje po pet i šest eura po kilogramu i cjelokupna količina se proda kupcima u Rožajama.

Izvor: Pobjeda.Co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.