Opstrukcije postaju nesnošljive, a vjerodostojnost popisa odavno upitna!

0
3

Mapa_BiH_genocid_u_Prijedoru_bigBiH – Na adresu ABOM-a je u proteklim danima pristiglo nekoliko pisama koja govore o katastrofalnoj situaciji na terenu širom bh entiteta RS u vezi sa procesom Popisa stanovništva u BiH 2013. godine. Evidentno je da su se Bošnjaci ponovo pokazali “velikim igračima” za ključne historijske trenutke, proradio je bosanski inat, a nacionalna bošnjačka svijest je na visokom nivou, posebno protjeranih Bošnjaka koji danas žive na relaciji vlastita ognjišta-evropske zemlje.

Zbunjeni politički establišment entiteta RS nastojeći pod svaku cijenu sačuvati svoju poziciju, i dalje nelegalno praviti od entiteta državu, diskriminirati Bošnjake u tom dijelu BiH na svakoj osnovi, već odavno je prestao poštovati svaku vrstu zakona za koje su i sami glasali.

Instruktori i popisivači su dobili “službene” naloge da ne popisuju Bošnjake (osim one koji su prisutni u momentu Popisa s tim da se u mnogim slučajevima ni prisutnog Bošnjaka ne popisuju), te posebno da ne popisuju bošnjačku imovinu u RS-u.

Politički establišment u RS-u se fokusirao na, po njih glavne “opasnosti”, tj. mjesta u kojima je povratak Bošnjaka i Hrvata solidan s izgledom da bude još bolji – Srebrenica, Bratuac, Konjević-Polje, Zvornik, Trebinje, Prijedor, Kozarac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Mrkonjić Grad. Ova mjesta su prva na listi frapantnog i otvorenog kršenja zakona od strane popisivača i instruktora iz reda srpskpg naroda.

Imajući u vidu navedeno (kao i pismo koje slijedi u nastavku), ABOM poziva bošnjačkog člana Predsjedništva, predsjednike probošnjačkih stranaka, reisu-l-ulemu IZ u BiH te odgovorne ljude iz Fondacije “Popis 2013″ da pod hitno, najprije stave ad-acta sva ostala aktuelna politička i društvena pitanja do 15.10.2013. godine te donesu odluku u ime Bošnjaka na koji način dalje sudjelovati u ovom popisnom procesu te donesenu odluku javno prezentiraju na zajedničkoj press-konferenciji.

U nastavku donosimo anonimno pismo koje je prije nekoliko trenutaka pristiglo na našu adresu:

“Problemi oko popisa i na dijelu Prijedora poznatom kao lijeva obala Sane, odnosno mataruško Brdo polako kulminiraju. Nakon vijesti da popisnica P1 više nema, popis na ovom dijelu Prijedora definitivno staje. Ovo će donijeti ogromne probleme kako popisivačima tako i brojnim stanovnicima koji će svojim kućama stići na obilježavanje Kurban-Bajrama. Velika je vjerovatnoća da najveći broj njih uopšte neće biti popisan. Ulje na vatru dolijeva gradska popisna komisija koja zahtijeva od instruktora i popisivača da ovakve slučajeve tretiraju kao privremeno prisutna lica odnosno lica koja po okončanju popisa neće ući u zbir ukupnog stanovništva BiH. Očito namjerno planeri popisa bošnjačkih mjesta i dijelova Prijedora predvidjeli su manji broj stanovnika te su popisivačima prilikom preuzimanja materijala davali jako mali broj popisnica a na kutijama doslovce stoji i predviđeni broj domaćinstava koji je u nekim slučajevima i tri puta manji od stvarnog stanja na terenu.

Dio mataruškog Brda, odnosno mjesnih zajednica Čarakovo, Hambarine i Zecovi, prepušteno je na kontrolu instruktorima Srbima što je dodatno zagorčavalo atmosferu i onemogućavalo normalan odnos na relacijama između građana i popisivača. Ovo se posebno odrazilo u dijelovima mjesnih zajednicama Čarakovo i Hambarine, ali i susjednim Tukovima, dijelovima grada u kojima je izvjesna instruktorka Mira Rodić doslovce zabranjivala popisivanje lica pristiglih iz inostranstva. Popis Bošnjaka u Prijedoru više liči na otpis i desilo se ono što je izazivalo strahovanje kod mnogih. Brojni Bošnjaci Prijedora iz prekookenaskih zemalja jednostavno nisu mogli doći a svoje podatke na terenu pogođenom strašnim genocidom jednostavno nisu imali kome da proslijede. Unatoč nekada i nadljudskim naporima i instruktora i popisivača brojni jednostavno neće biti popisani.

Pred nama je definitivno buran vikend u kojem su mogući svakakvi scenariji. Svoje nezadovoljstvo pristigli građani će morati iskazati gradskoj popisnoj komisiji koja se potrudila da i popisivača i instruktora ne bude u dovoljnom broju a onda i samog materijala što je više nego apsurdno ako se uzme u obzir da popis traje do 15.oktobra. Po kojim mjerilima su vršena predviđanja broja domaćinstava i stanovnika te srazmjernom tome dijeleni materijal ostat će tajna, no namjere planera su više nego očigledne – Prijedor definitivno postaje srpski. Ostat će teret na dušama poslanika u parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji su digli ruke za zakon o popisu.”

(bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.