Opština Pljevlja bi da kupi akcije nepostojeće firme

0
99

Sportski centar Ada u Pljevljima

Odluka o kupovini akcija Šumarskog preduzeća će se naći pred odbornicima 22. marta. Preduzeće je, nakon više godina u stečaju, izbrisano iz Centralnog registra, odnosno prestalo da postoji

Opština Pljevlja otkupiće 2,44 odsto akcija Šumarskog preduzeća u Sportskoj dvorani “Ada” po cijeni od šest i po hiljada eura, iako je to preduzeće prestalo da postoji.

Odluka o kupovini akcija Šumarskog preduzeća će se naći pred odbornicima pljevaljskog parlamenta na sjednici 22. marta.

U odluci se navodi da će ugovor sa Šumarskim preduzećem potpisati predsjednik Opštine, ali je nepoznanica kako će to uraditi s obzirom da je ovo preduzeće, nakon više godina provedenih u stečaju 22. februara izbrisano iz Centralnog registra, odnosno prestalo da postoji.

Pravnik Božidar Bajić kaže da je nemoguće ovakav ugovor potpisati ukoliko je preduzeće obrisano iz Centralnog registra privrednih subjekata.

„To bi bilo isto kada bi ugovor potpisali sa pokojnikom, jer ako je preduzeće obrisano ono više ne postoji i nije sa njim moguće potpisati bilo kakav ugovor. Jedino da je neko ranije potpisao ugovor, pa sada hoće da formalizuje, što je suprotno zakonu, jer se po zakonu ovako nešto ne može uraditi bez saglasnosti skupštine“, kazao je Bajić.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Šumarsko preduzeće, ne navodeći kada, dostavilo predsjedniku Opštine Mirku Đačiću ponudu za prodaju udjela u osnivačkom kapitalu Sportske dvorane po cijeni od 6,5 hiljada eura.

Nominalna vrijednost tih akcija je 161.650 eura.

Predsjednik Opštine je nedavno najavio da će Opština otkupiti akcije od šumarskog preduzeća, o čemu su “Vijesti” pisale, kako bi ih zajedno sa akcijama koje Opština posjeduje u Sportskoj dvorani prodala Ministarstvu finasija.

Đačić je kazao da će novac od prodaje uložiili za osnivanje garantnog fonda za pomoć malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima.

Opština u pljevaljskoj Sportskoj dvorani “Ada” ima nešto više od deset odsto akcija, a većinski vlasnik dvorane je država.

Opština je ranije od Šumarskog preduzeća kupila oko 1.700 metara vadratnih nekadašnih stambeno-poslovnih objekata u selima Meljak, Potkrajci, Bobovo, Kosanica i Poblaće.

Osim stambeno-poslovnih zgrada koje se nalaze u zapuštenom stanju, Opština je kupila i 11,5 hiljada metara kvadratnih pašnjaka i 7,64 hiljade metara kvadratnih šume treće i četvrte kategorije.

Sve ovo Opština će kupila po cijeni od 35,5 hiljada eura.

Iz lokalne uprave su to obrazložili da im je ranije Šumarsko preduzeće dostavilo odluku u kojoj je naglašeno da je jedan od uslova da bi se zaključio stečaj u tom preduzeću prodaja nepokretnosti odnosno takozvanih šumskih manipulacija na lokacijama, Vrulja, Meljak, Poblaće, Bobovo i Kosanica.

Vrijednost nepokretnosti u vlasništvu Šumskog preduzeća 2007 godine procjenjena je na preko 450.000 eura.

Predsjednik Opštine smatra da je kupovina tih nepokretnosti u javnom interesu Opštine Pljevlja, te da namjerava da ih prenese na upravljanje i korišćenje Turističkoj organizaciji u Pljevljima kako bi ih u narednom periodu uz finansijsku pomoć Opštine stavili u funkciju.

(vijesti.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.