Prestala blokada skupštine

0
14

Prijepolje – U Prijepolju je napokon prestala blokada skupštine koja je trajala već duže vrijeme. U središtu nastavka, a 26. avgusta započete rasprave na sednici lokalnog parlamenta u Prijepolju, pored osporavanog zaključka o grejanju, od strane odborničke grupe SNS kao članice vladajuće skupštinske koalicije koja je smatrala da je u sali tokom glasanja bilo više odbornika od ukupnog broja prebrojanih, kojim je odlučeno da ovu uslugu u narednoj grijnoj sezoni pruža Javno komunalno preduzeće Lim, bila je i informacija o stanju privrede i sprovedenoj vlasničkoj tranformaciji.

U toku rada prvog dana sjednice koji je protekao više u pauzama nego u raspravi, jer su opozicioni odbornici držali pod „okupacijom” govornicu sve dok se nije obezbijedio direktan TV prijenos, a što se desilo tek popodne preko lokalne TV Forum, odbornici su primili k znanju ostavku Almira Mehonića iz Demokratske partije Sandžaka podnijetu iz ličnih razloga, utvrdili dnevni red od dvadeset dvije tačke, donijeli rješenja o imenovanju školskih odbora u osnovnim i srednjim školama i počeli rasprava o pitanju isporuke toplotne energije.

U odnosu na informaciju o privrednim kretanjimi i sprovedenoj privatizaciji odbornici pozicije i opozicije iznijeli su gotovo oprečna mišljenja, koja je još više „podgrijao” Dragiša Rakonjac, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i privredu Opštinske uprave kada je rekao da je stanje u prijepoljskoj privredi još gore nego što je to napisano u skupštinskom materijalu. On je naveo da opština Prijepolje posljednjih godina beleži dramatična zaostajanja u rastu društvenog proizvoda. Poređenja radi, rekao je Rakonjac, 1995. godine društveni proizvod je činio 60,5 odsto republičkog prosjeka, deset godina kasnije svega 39 odsto.

Privatizacija prijepoljskih firmi, rečeno je na sjednici, dala je izuzetno loše rezultate. Jedan veći broj nekada veoma solidnih preduzeća neuspešno je privatizovan, neki još čekaju takav postupak prodaje, dok je dobar dio završio u stečaju ili se nalazi u procesu likvidacije. Hotel Mileševa nema zaposlenih, kao ni Štamparija Mileševo, Jasen iz Brodareva i Industrija konfekcije Iris, koji su ranije u svojim proizvodnim pogonima i uslužnim objektima imali nekoliko stotina radnika. U periodu prije privatizacije u preduzećima koja su prodata ili otišla u stečaj bilo je 6000 zaposlenih, 2005. godine, kada su prodata, ostalo je u njima oko 2000 radnika, a krajem prošle godine svega 500.

– Ja veću i težu umrlicu od ove o stanju naše privrede nisam čitao. Da li neko iz vlasti ima hrabrosti da ovaj papir stavi građanima na uvid da vide da je u Prijepolju sve propalo, i privreda i zapošljavanje i zarade? Bez obzira na ovako katastrofalno stanje, vlast sedi kako sedi i dalje u svojim foteljama, rekao je Zulkefil Bato Sadović (DPS) i zapitao ih da li mirno spavaju.

– Ovo je najbolji primjer iz koga se vidi kakav je dosadašnji učinak lokalne vlasti koja svu svoju odgovornost za katastrofalno ekonomsko stanje u opštini prebacuje na lošu privatizaciju. Ako je i to tačno, a nije, postavlja se pitanje šta je ona uradila za dve godine, od kada je na vlasti, da umjesto propalih preduzeća, krene neka druga proizvodnja, rekao je Vukosav Tomašević, odbornik DSS u SO Prijepolje.

– Stanje jeste zabrinjavajuće, ali u Prijepolju nije sada ni jedan privrednik sposoban da postavi pleća tako da popuni proizvodne pogone nekada velikog Tekstilnog kombinata. Poznato je da je proces privatizacije kod nas išao veoma teško. Bez obzira na to smatram da nije potrebno ovoliko alarmantno ukazivati na teško stanje u privređivanju našim građanima, studentima i našim ljudima i da ih prepadamo da ne možemo preživeti, bio je mišljenja Osman Ćatić, član Opštinskog veća koji je u rasporedu poslova u izvršnoj vlasti zadužen za praćenje aktivnosti u ovoj oblasti.

Skupština nastavlja sa radom u ponedjeljak, 6. septembra. Do sada je raspravljala tek o trećini pitanja koja se nalaze u dnevnom redu četrnaeste sjednice Skupštine opštine Prijepolje.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.