Opasna zarada u kamionima

0
16

Rožaje – Po svemu sudeći, vlasti u Crnoj Gori u aranžmanu sa vlastima Kosova realizuju unosan posao ali samo za Kosovare, dok će crnogorskoj strani, osim direktnim učesnicima u poslu, ostati samo mrvice.

Crnoj Gori ostat će i oštećena magistrala, čija je desna traka od Kule pa gotovo do Bara obojena u crveno, načeti most na Ribarevinama i potonula magistrala u Skakavcu kod Berana.

Magistralom od Kule, preko Berana i dalje do Bara, nekoliko mjeseci, svakodnevno tutnji po stotinak teških kamiona natovarenih crvenom zemljom, koja curi iz kamiona i donosi nespokoj, posebno ljudima čija su imanja u blizini saobraćajnice.

Kako “Novosti” saznaju, prilikom prevratanja dva kamiona sa ovim teretom, jednog u Dapsićima kod Berana, drugog u Stjepenici kod Bijelog Polja, intervenisale su i specijalne ekipe koje su na brzu ruku pokupile prosutu zemlju i netragom nestale…

Šta se zaista krije u teškim kamionima, čiji su vlasnici firme sa Kosmeta, ali i dvije iz Crne Gore, za koje se zna da su u dobrim odnosima sa vrhom crnogorske vlasti?

– U njima je ruda olova i cinka, koja se sa Kosova prevozi do Bara, a potom prema Kini – saopštio nam je izvor iz Uprave carina Crne Gore, koji nije želeo da mu se otkriva identitet.

– Ti kamioni su odnedavno počeli da zemlju iz Bara vraćaju na Kosovo. Odakle kreće i gdje se vraća, nije mi poznato, ali, znam da Crna Gora nema nikakve koristi od cijelog posla. Naplati samo ekološku taksu, koja se plaća jednom godišnje, i to je to. Naravno, prevoznici dobro prolaze, jer posao ne stoji – kaže ovaj čovjek, izbjegavajući da kaže da li se prilikom ulaska na teritoriju Crne Gore makar jedan kamion podvrgava kontroli, na primjer, na radioaktivnost tereta koji nosi…

Ruda se tovari sa jalovišta u Kosovskoj Mitrovici. Vozi se za Kinu, gdje se obavlja još jedna flotacija. U njoj, bez obzira na to što je prerađena, ima zlata, cinka i olova. Potom se vraća na deponiju u Mitrovici, kaže jedan od policajaca sa graničnog prijelaza Kula.

– Kamioni, najverovatnije, kreću sa deponije rudnika Trepča. Ranije je taj otpad vožen za Bugarsku, ali sada se ide preko Crne Gore i dalje brodovima, ko zna gdje – izjavio je ovim povodom jedan od lidera Srba sa Kosmeta, Milan Ivanović.

Izvor “Novosti” tvrdi da je ovo posao kojim se dodatno pelješi država Srbija, jer se kamionima odvlači i ruda feronikla iz tri rudnika na Kosmetu, koja je ranije prerađivana u kombinatu u Glogovcu.

– Srbija i dalje vraća kredite za kombinat koji je počeo da radi 1984. godine. Zbog oštećenja u NATO bombardovanju i loše tehnologije, kombinat i njegovi novi vlasnici, za koje niko ne zna ko su, rudu izvozi u SAD. Tona feronikla košta od 25.000 do 30.000 dolara – kaže naš sagovornik, koji pojašnjava da se mjesečno preko Crne Gore izveze oko 50.000 tona.

– To je tačno 1,25 milijardi dolara. Ako se posao radio od kraja jula to je iznos od oko 7,5 milijardi dolara! Cifra da se zavrti u glavi. Osim toga, posao će trajati najmanje 18 mjeseci. Ne mogu da vjerujem da niko u Crnoj Gori nije “omastio brke” – kaže izvor “Novosti”, posle čijeg iskaza se vlastima u Crnoj Gori može postaviti nekoliko logičnih pitanja.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.