Omladinski klubovi – mjesta za ostvarenje ideja mladih Pazaraca

1
7

Novi Pazar – U Novom Pazaru postoji dvadesetak političkih stranaka koje na ovaj ili onaj način pokušavaju da se izbore ze svoje mjesto na političkoj sceni u našem gradu. Deklarativno, svaka partija bi trebalo da u svom sklopu ima i omladinski klub, u kojima mladi, koje politika interesuje mogu da se edukuju o načelima stranke u koju su učlanjeni, kao i da nauče elementarne činjenice o politici, izborima i sličnim temama.

Izgleda da u našem gradu najviše uspjeha sa omladinom imaju dvije stranke koje su konkurencija na političkoj sceni u našem gradu,  SDP i SDA. Članovi Odbora mladih SDP-a, po riječima predsjednika omladine te stranke, Džemila Divanefendića, su veoma aktivni. Posebno je istakao saradnju sa nevladinim organizacijama, koja je veoma plodonosna, zatim i akcije koje redovno sprovode po ulicama našeg grada, kao i neka kulturna dešavanja koja imaju za cilj da podignu tu kulturnu svest kako mladih tako i malo starijih građana. Sa druge strane, stranka koja je u koaliciji sa SDP-om u našem gradu, Demokratska stranka, u odnosu na SDP, ima znatno više problema nego njihovi koalicioni partneri.

Stranka koja je jedna od “najjačih” i najomiljenijih u našoj zemlji, izgleda da u našem gradu nema toliko poštovalaca. Štaviše, kao najveći problem mladih DS-a u ovoj stranci, koja broji oko 250 članova, predsednik omladine Asmir Šaćirović, navodi to da ih u gradu često miješaju sa pomenutim SDP-om, najviše zbog toga što su u koaliciji, i zbog toga što imaju sličan program za naš grad kao i pomenuti SDP. Međutim, kako kaže, oni su vrijedni, imaju najbolji plan rada od svih stranki, i nadaju se da će njihova popularnost u gradu skočiti, jer su oni iskreni i realni, i veruju da mogu da pomognu mladima da se jednako integrišu u društvo. Liberalno demokratska stranka u našoj zemlji slovi za stranku sa najsavremenijim pogledima na svet i politiku, i u njenim okvirima najviše deluju mladi, i dosta se pažnje poklanja mladima. Predsjednik omladine LDP-a, Haris Dautović, istakao je da su oni veoma mlada stranka, kako po stažu tako i po mladosti članova stranke. On ističe da centrala stranke veliku pažnju poklanja mladim članovima i da ima to ubjeđenje da su oni nosioci ove zemlje u budućnosti i da ako se njima pruži prilika, da će je oni itekako iskoristiti. Također, on napominje da su oni uveliko uključeni u niz akcija u našem gradu, kao što je npr. akcija usvajanja deklaracije o Srebrenici. Također, on je naveo mnoštvo akcija drugačijeg karaktera, kao sto je bio organizovan put do Mađarske krajem decembra, povodom vizne liberalizacije, koje je također bilo u organizaciji LDP-a .

Nažalost, neke od stranaka u Novom Pazaru nemaju svoje podmladke, jer u najčešćem slučaju, nemaju dovoljno članova da bi mogle da organizuju i omladinski klub u svom sklopu. Ipak, saradnja između postojećih omladinskih kubova je relativno dobra, mada bi mogla da bude i mnogo bolja, jer jedino udruženi, mladi  Novog Pazara, mogu da promjene nešto nabolje.

Izvor: Universa.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.