Oficir: Dužnost Unprofora bila da spriječi ubacivanje oružja u Sarajevo

0
8

BIH – Zaštićeni svjedok optužbe RM-176 potvrdio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je Unprofor, u kojem je službovao 1993, bio dužan da spriječi ubacivanje oružja i ljudstva u Sarajevo preko aerodroma u Butmiru.

“To je bilo u skladu sa sporazumom potpisanim 1992”, rekao je francuski oficir, koji svjedoči skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa.

U jučerašnjem glavnom iskazu, RM-176 je rekao da su snajperi VRS otvarali vatru na sve koji su preko piste sarajevskog aerodroma pokušavali da izađu iz grada, te da su “jednu trećinu” ubijenih i ranjenih osoba činile žene, djeca i starci. Potvrdio je i navod optužnice protiv Mladića da je VRS terorisala civile u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem.

Ne negirajući da su se pistom kretali i muslimanski borci, danas je naznačio da je u bolnici Unprofora bila “rijetko koja odrasla osoba”.

Na pitanje branioca Lukića da li je Unprofor “pomagao ili prećutno dozvoljavao” prelazak preko piste, RM-176 odgovorio je da se “nije dozvoljavao prelazak piste”, ali da je Unprofor imao “malo ljudi” koji “nisu mogli da kontrolišu cio aerodrom”.

Osvrćući se na izjavu francuskog oficira da je 21. marta 1993, VRS na Sarajevo ispalila 2.400 granata tokom napada Armije BiH na strateški put Lukavica-Pale, Mladićev branilac je sugerisao da je “2.000 granata palo na muslimanske položaje na liniji sukoba”.

“Morao bih da pogledam dnevni izvještaj Unprofora da bih odgovorio na to pitanje”, rekao je na to svjedok, poslije čega je ton iz sudnice isključen, radi zaštite njegovog identiteta.

Posvećujući se svedokovoj tvrdnji da je istog dana 400 granata palo na staro gradsko jezgro, advokat Lukić tvrdio je da je tu bio štab brigade ABiH, u neposrednoj blizini komande egipatskog bataljona Unprofora.

“Nisam znao ni za postojanje štaba, ni gdje se nalazi”, odgovorio je RM-176.

Mladićeva odbrana osporavala je i nalaze istrage Unprofora o eksploziji dvije minobacačke granate na Dobrinji, tokom fudbalske utakmice, 1. juna 1993, dok je trajalo primirje zaraćenih strana.

Svjedok je juče izjavio da je tom istragom utvrđeno da su granate doletjele iz pravca kasarne VRS u Lukavici. Prema optužnici protiv Mladića, tada je poginulo “više od 10, a ranjeno približno 100 ljudi”.

Na tvrdnju branioca Lukića da je Dobrinja bila “visoko militarizovano područje”, RM-176 potvrdio je da je u naselju bio “određen broj brigada” ABiH.

Branilac Lukić predočio je da su eksperti Unprofora istragu sproveli sedam dana poslije eksplozije, na osnovu podataka sa uviđaja drugih pripadnika misije UN i bosanske policije kojem nisu prisustvovali.

Svjedok je sve to potvrdio, kao i da je mjesto eksplozije bilo blizu linije fronta.

Mladićev advokat potom je iz izvještaja Unprofora citirao da “nije bilo moguće utvrditi upadni ugao granata i udaljenost sa koje su ispaljene, zato što su pale na makadam”.

RM-176 uzvratio je da je Unproforu bilo važno da se utvrdi pravac doleta.

Gotovo cijelo unakrsno ispitivanje francuskog oficira odvijalo se danas iza zatvorenih vrata, kao i njegov jučerašnji glavni iskaz.

Na djelu sjednice zatvorenom za javnost, optuženi Mladić je, sredinom današnjeg zasjedanja, bio odstranjen iz sudnice odlukom raspravnog vijeća, zato što je glasno govorio u sudnici, prenio je predsjedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie).

Suđenje generalu Mladiću (69) – optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95 – biće nastavljeno 10. januara 2013.

(Nezavisne)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.