Održana sjednica Rijaseta

0
17

BiH – Četvrta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Sarajevu, 16. februara 2012. godine. Sjednici su, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, pored zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta Spahića i članova Rijaseta, prisustvovali muftije, predsjednik Sabora Islamske zajednice i predsjednik Udruženja ilmijje.

Rijaset Islamske zajednice raspravljao je o predloženim amandmanima na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nakon vrlo iscrpne i opširne rasprave zaključeno je da se u što skorije vrijeme održi posebna tematska sjednica Rijaseta u proširenom sastavu na kojoj će se nastaviti započeta rasprava o predloženim amandmanima na Ustav Islamske zajednice.

Nezim Halilović rukovodilac Ureda za hadž prezentirao je Rijasetu pismeni Izvještaj o organizaciji odlaska na hadž u 2011. godini. Uz određene sugestije Izvještaj je usvojen, a ovogodišnja organizacija puta na hadž je ocijenjena uspješnom i kvalitetnom. Također je razmatran i usvojen Izvještaj o provedenim akcijama klanja kurbana u 2011. godini, a naročito je istaknuto značajno učešće bošnjačke dijaspore u akcijama klanja kurbana.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao i usvojio Uredbu o tarikatskim redovima, čime je prvi put u novijoj povijesti Islamske zajednice donešen jedan ovakav akt kojim se pravno reguliraju i uređuju odnosi i općenito pitanje funkcioniranja tarikatskih redova i Tarikatskog centra u okviru Islamske zajednice.

Rijaset Islamske zajednice je upoznat s odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske o poništavanju presude kojom je trebalo da Republika Srpska plati dio odštete za rušenje džamija u Banja Luci. Na ovu odluku Islamska zajednica će uložiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, jer smatra da je presuda Vrhovnog suda  Republike Srpske politički motivirana odluka i zato Islamska zajednica očekuje da Ustavni sud Bosne i Hercegovine bude iznad politike, a ako to ne uspije Islamska zajednica će biti prisiljena da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić informirao je članove Rijaseta o razgovorima koje je imao sa porodicama zatvorenih osoba iz premeta „Silos” u Hadžićima. Islamska zajednica ima obavezu da se snažno zalaže za punu istinu o svim događajima, da se bori protiv laži i neistina i osuđuje poniženja i kršenja prava muslimana Bošnjaka, naglašeno je u raspravi.

Rijaset Islamske zajednice imenovao je četveročlani pravni tim Islamske zajednice u sastavu Muhamed Salkić, Mensur Karadža, Ahmet Alibašić i Dževad Hodžić za pregovore radi usaglašavanja stavova oko zaključenja Ugovora između Islamske zajednice  i države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: MINA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.