Održana sjednica BNV, poziv ostalim čanovima da se uključe u rad

4
52

Sjeverni Sandžak – Bošnjačko nacionalno vijeće održalo je redovnu sjednicu, dana 05.12.2010. god. u Novom Pazaru. Zbog nedolaska vijećnika sa Bošnjačke liste kao i preostalih vijećnika liste Bošnjački preporod, vijeće je odustalo od najavljene rekonstrukcije sastava svog rukovodstva.

Na sjednici je na mjesto sekretara vijeća imenovana Hedija Škrijelj, diplomirani pravnik iz Novog Pazara, kao i članovi Izvršnog odbora vijeća, te predsjednici članova Stalnih odbora vijeća:

– Odbor za kulturu, dr. Mehmed Slezović

– Odbor za obrazovanje, Harun Preljević, profesor

– Odbor za jezik i pismo, Jahja Fehratović, profesor

– Odbor za informisanje, Šerif Marukić, profesor

– Nadzorni odbor, Hivzo Garšanin, doktor.

Vijeće je donijelo odluku o formiranju Odbora za međunarodnu saradnju, na čelu sa dr. Amelom Lukač Zoranić i Odbora za ljudska prava na čelu sa dr. Admirom Muratovićem.

Vijeće je osudilo dalje nezakonito i neodgovorno ponašanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava prema Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

U cilju upoznavanja sa permanentnim pojavama diskriminacije i kršenja prava Bošnjaka u Srbiji, te traženja podrške na putu internacionalizacije istih, Vijeće je odlučilo da će delegacija BNV-a posjetiti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, i Reisu-l-ulemu, dr. Mustafu ef. Cerića.

Vijeće je usvojilo odluku da intenzivira aktivnosti upoznavanja evropskih i drugih međunarodnih institucija o učestalim pojavama diskriminacije na etničkoj i vjerskoj osnovi nad Bošnjacima.

Članovi Vijeća obavezali su Predsjedništvo da ubrza uspostavu i afirmaciju saradnje sa drugim Nacionalnim savjetima u Srbiji.

Na sjednici je odlučeno da BNV uzme puno učešće u osnivanju institucija od nacionalnog značaja za bošnjački narod.

Vijeće poziva Bošnjačku listu, kao i preostale vijećnike sa liste Bošnjački preporod da se u skladu sa zakonom uključe u rad BNV-a.

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.