Održana šesta sjednica Sabora IZBNJ

0
15

Njemačka – U subotu 10.12.2011, održana je šesta sjednica sabora IZBNJ u Wiesbadenu .Ovo je bila i prva radna sjednica novog saziva sabora IZBNJ koji je konstuisan krajem maja ove godine, a kojom je presjedavao potpredjednik IZBNJ Hamid ef. Pintol.

Na početku sjednice muftija Pašo ef. Fetić informisao  je sabornike o aktivnostima mešihata IZBNJ od izbora do današnje sjednice.

Pored radne posjete Reisul-ueme sa saradnicima u junu mjesecu, sabornici su upoznati sa provedenim akcijama zekata i sadekatul fitra, prikupljanja stipendija, pomoći za Somaliju i Tursku,te sa akcijom kurbana i odlaska na hadž.Sabornicima se kratko obratio dr. Nedim Makarević koji je objasnio razloge ostavke, nakon čega je jednoglasno potvrđena njegova ostavka. Nakon toga raspravljano je o dopuni statuta  i izbornih pravila IZBNJ, a pravna pojašnjenja dao je sabornik Samir Talić advokat. Poslije iscrpne rasprave usvojene su izmjene i dopune izbornih pravila koji preciznije određuju kako će se izabrati/popuniti upražnjana mjesta predsjednika i sekretara IZBNJ.Usvojena je odluka da se po skraćenom postupku pristupi izboru novog predsjednika i sekretara IZBNJ, tako što će regije/medžlisi u roku od mjesec dana predložiti kandidate a sabor na narednoj sjednici, najkasnije za 3 mjeseca,  obaviti izbor na ove dužnosti. Sabor je izabrao nadzornu/finansisku komisiju, statutarnu komisiju i izbornu komisiju. Nakon pauze za namaz i ručak uslijedila je rasprava o prijedlogu plana aktivnosti mešuhata IZBNJ za narednu godinu uz prijedloge za što bolju saradnju džemata i mešihata, te pomoći džematima koji su ušli u projekte kupovine ili izgradnje vlastitih prostorija.Posebna pažnja posvećena je učešću IZBNJ u dijalogu sa državom i drugim vjerskim zajednicama. Za ovaj projekat potrebno je i adekvatnog kadra i finansiskih sredstava. Sljedeće tačka dnevnog reda bila je planiranje budžeta za narednu godinu, odnosno kako obezbijediti sredstva za planirane projekte. Pored  članarine koju uplaćuju džemati i procenta od zekata i sadekatul fitra, potrebno je iznaći nove načine finansiranja. Zaključeno je da se što prije pokrene  dženazetski fond za članove naših džemata. Na kraju sabor je usvojio zaključak kojim podržava mešihat i muftiju i od njih traži da nastave dijalog sa uredom za bošnjačku dijasporu i rijasetom kako bi se status mešihata IZBNJ ugradio u ustav IZ u BiH. Iskazana je zahvalnost reisul ulemi na posjeti IZBNj, te prihvatanju i potvrđivanju provedenih izbora i novog muftije IZBNJ.

Izvor: IGBD.eu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.