Održana konferencija povodom projekta ”Gradimo mostove, a ne zidove”

0
17

BiH – U Sarajevu je 6. decembra 2011. godine održana konferencija povodom projekta ”Gradimo mostove a ne zidove”.

Konferencije ima za cilj izgradnju zajedničke vizije koja bi dala odgovore na pitanje kako da se ovaj program iskoristi i da se univerziteti učine više odgovornim da na sistematski način djeluju na izgradnji mira.

Podsjećamo, Helsinški odbor za ljudska prava Norveške, koji je nosilac ovog programa zajedno sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, Pedagoškim fakultetom u Sarajevu te Fakultetom humanističkih nauka u Mostaru i sa fakultetom političkih nauka u Buskerudu (Norveška) kao i Helsinškim odborima za ljudska prava Srbije i Bosne i Hercegovine početkom iduće godine počinje sa provođenjem regionalnog programa suradnje nevladinih organizacija i obrazovnih ustanova u regionu.

Cijl ovog projekta je da se u prvom trogodišnjem periodu kroz osnivanje izbornog predmeta „Interkulturalno razumijevanje i ljudska prava“, razmjenu studenata i nastavnog kadra, organizovanje kolokvija/tribina na univerzitetima i izradu stručne literature otvori dijalog o ulozi univerziteta u izgradnji mira. Program između ostalog podrazumjeva osnivanje studija iz interkulturalnog razumijevanja, ljudskih prava,  izgradnje relacija i pomirenja, razmjenu studenata i nastavnog kadra između pomenutih univerziteta kao i sudjelovanje u edukaciji i u onih koji se svakodnevno bave ovim temama (aktivisti za ljudska prava, književnici, režiseri i drugi).

Na konferenciji su ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, učestvovali prorektorica za nastavu, doc. dr. Amela Lukač Zoranić, rukovodilac Departmana za psihološko-pedagoške nauke, doc. dr. Rifat Redžović  i predsjednik Studentskog parlamenta IUNP-a Dženan Nicević.

Izvor: Uninp.Edu.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.