Održana deveta regionalna izložba priplodne stoke „Pljevlja 2012“

0
17

Pljevlja – Deveta po redu, regionalna izložba priplodne stoke „Pljevlja 2012“ održana je u subotu na Sarvanovcu. Na izložbi je bilo zastupljeno 39 izlagača. Izloženo je 28 grla krava i 21 junica smeđe, holštajn frizijske i simentalske rase sa područja pljevaljske opštine. Pored krava i junica, bilo je izloženo i osam kolekcija ovaca sa područja Pljevalja i Žabljaka.

Manifestacija je prezentativnog, takmičarskog, ali i edukativnog karaktera i ima veliki značaj u podizanju kvaliteta grla rasa zastupljenih na ovom području.

Ohrabrujuće poruke za poljoprivredne proizvođače imao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, koji je otvorio izložbu:

– Znam da ste imali izuzetno tešku godinu za poljoprivredu. Snijeg u februaru, kiše u aprilu, suša koja je trajala više od tri mjeseca, najveće posljedice ostavila je na poljoprivredu Crne Gore. Što se tiče problema nabavke stočne hrane, već smo uvezli određene količine sijena, tokom sljedeće nedjelje ćemo dobiti kukuruz i koncentrat za krave muzare i na taj način pomoći ljudima da kroz kvalitetnu nabavku ublaže posljedice suše. Ono što možemo da uradimo za te ljude je da će cijena kukuruza biti na nivou cijene koja je u ovom momentu u Srbiji. Na gazdinstvima u Srbiji ona je oko 24 centa, a cijena koncentrata je do 32 centa. Troškove prevoza, PDV-a i skladišćenja snosiće Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – rekao je ministar Milošević.

On je takođe rekao da će preko službi, mljekara i distributivnih centara svi moći da kupe hranu na rok od devet do dvanaest mjeseci i da će Ministarstvo učiniti sve kako ne bi došlo do smanjenja stočnog fonda.

Za učesnike izložbe obezbijeđene su novčane nagrade i prigodni pokloni: pehari i lente za šampionska grla i diplome i 120 kg koncentrovane stočne hrane za sve učesnike. Šampionka izložbe „Pljevlja 2012“ je grlo smeđe rase pod imenom Kata odgajivača Velibora Zindovića iz sela Obarde.

U kategoriji krava po rasama u holštajn frizijskoj rasi za šampionku je izabrano grlo odgajivača Vasilija Drobnjaka, u kategoriji simentalske rase pobjednička lenta i pehar pripali su grlu vlasnika Radoja Terzića, a u kategoriji smeđe rase grlu odgajivača Milka Jovića.

U kategoriji junica za šampionku je izabrano grlo smeđe rase vlasnika Uglješe Džogaza.

U kategoriji ovaca za najbolju kolekciju izabrana je kolekcija  Sretena Dragaša.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.