Održan Sveopšti Sabor Islamske zajednice

3
30

Sjeverni Sandžak – U povodu sramne uvrede lista Blic na račun Glavnog muftije, Islamske zajednice i muslimana, u Velikoj sli Mešihata u subotu, 26.06.2010. god., održan je Sveopći Sabor Islamske zajednice u Srbiji, na kome su učešće uzeli: članovi Sabora, rukovodioci svih organa i ustanova Islamske zajednice, muftije, muderisi, glavni imami, imami i vjeroučitelji.

.

.

.

Z A K L J U Č C I

ISLAMOFOBIJA: – Zbog sve izraženije islamofobije muslimani u Srbiji zabrinuti su za budućnost svog vjerskog i kulturnog identiteta.

SUGURNOST I RAVNOPRAVNOST: – Od rukovodstva države, na čelu sa Predsjednikom Republike, tražimo čvrste garancije kako bi muslimani u Srbiji mogli osjetiti ličnu i kolektivnu sigurnost, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama.

OSUDE NA UVREDU: – Islamska zajednica, sa ogorčenjem, najoštrije osuđuje sramnu uvredu lista “Blic” na račun Muftije i muslimana, putem fotomontaže sa likom Glavnog muftije u pravoslavnoj odori, sa krstom na glavi, što simbolizira nastavak genocidne politike prema muslimanima.

PODRŠKA I NADOKANADA: – Islamska zajednica je jedinstvena u podršci Mešihatu, na čelu sa Glavnim muftijom, u zahtjevu za krivičnom odgovornošću počinioca ove uvrede, kao i zahtjevu za simboličkom nadoknadom u iznosu od 100.000.000€ (stotinu miliona eura), te pozivu na bojkot kupovine i distribucije lista “Blic”.

BUDUĆNOST I POŠTOVANJE: – Islamska zajednica neće dopustiti da ova uvreda i drugi primjeri netrpeljivosti prema muslimanima na bilo koji način ugroze dobre odnose sa komšijama hrišćanima, ukazujući da se zajednička budućnost gradi na međusobnom poštovanju.

CIVILIZACIJSKE VRIJEDNOSTI: – Sloboda govora, koja predstavlja neospornu civilizacijsku vrijednost savremenog društva, ne može biti izgovorom za postupke: antisemitizma, rasizma, govora mržnje, a ni islamofobije, što se na globalnom planu pokušava činiti medijskim uvredama na račun posljednjeg vjerovjesnika islama, Muhammeda a.s. i drugih islamskih simbola.
Islamska zajednica zahvaljuje svim građanima, a posebno nemuslimanima, koji su se u velikom broju pridružili osudi ove sramne uvrede.

SLOBODA I PODRŠKA MEĐUNARODNIH ISLAMSKIH ORGANIZACIJA: – Na putu zalaganja za punu slobodu i prava muslimana u Srbiji, Islamska zajednica traži podršku od međunarodnih islamskih organizacija i institucija.

ZAŠTITA VAKUFSKE IMOVINE: – Od Mešihata tražimo punu odlučnost i dosljednost na putu povraćaja i zaštite vakufske imovine, oštro osuđujući spregu političara, pravosuđa, tajkuna i kriminalaca, koji posljednjim trzajima nastoje uzurpirati vakufsku imovinu, ne prezajući ni od huškanja policije na narod.

ČESTITKA NA POBJEDI BKZ: – Islamska zajednica sa svim svojim strukturama najsrdačnije čestita muftiji Muameru ef. Zukorliću na ubjedljivoj pobjedi Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, uvjereni da ova pobjeda predstavlja istorijski iskorak na putu ostvarenja pune slobode i prava Bošnjaka i svih muslimana u Srbiji.

Izvor: IslasmkaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.