Obustavljen krivični postupak protiv Ibrahima Čikića

0
6

Bijelo Polje – Osnovni sud u Bijelom Polju donio je rješenje o obustavljanju krivičnog postupka protiv Ibrahima Čikića, koga je devet sugrađana, Luka Bulatović, dr Tomislav Karišik, dr Vučić Popović, Milko Kljajić, Dušan Obradović, Vukić Šuković, Blažo Marijanović, Radoman Vuković i Radojko Veličković, tužilo da ih je navodno oklevetao u svojoj knjizi „Gdje sunce ne grije“.

U rješenju o obustavljanju postupka konstatovano je da je u međuvremenu uslijedila izmjena Krivičnog zakonika, čime je „predmetno krivično djelo iz člana 196. izbrisano, pa je odlučeno kao u izreci ovog rješenja“.

Troškovi branioca koji je Čikiću dodijeljen po službenoj dužnosti „padaju na teret budžetskih sredstava“.

Nisu ni pročitali knjigu

Čikićev advokat Dragan Prelević izjavio je da je njegov klijent bio žrtva torture i političkog progona po nacionalnoj osnovi u nekažnjenoj akciji „Lim“ i da se usudio da o tome progovori, ali da je „umjesto istrage o njegovim navodima i teškim optužbama, on izložen orkestriranom sudskom progonu zatvorskih čuvara i ljekara“.

„Ova grupa je bila uveliko pomognuta nezakonitim vođenjem postupka od strane suda, tako da je bila očigledna namjera da se Čikic na bilo koji način osudi da bi se diskreditovalo njegovo svjedočenje. Neki od tužilaca se u Čikicevoj knjizi pominju u pozitivnom kontekstu a drugi su izjavili da nisu ni pročitali njegovu knjigu nego da su se pridruzili tužbu po prethodnom dogovoru” – rekao je Prelević Vijestima.

On je podsjetio da ova ista grupa i dalje vodi i parnični postupak protiv Cikica i dnevnog lista Vijesti koje su objavile njegovu knjigu kao feljton.

Bjelopoljac Ibrahim Čikić je prije tri godine u knjizi „Gdje sunce ne grije“ dokumentovano opisao dešavanja iz akcije „Lim“ u kojoj su uporedo sa akcijom u Srbiji, u Crnoj Gori uhapšeni dvadeset jedan funkcioner tadašnje opozicione Stranke demokratske akcije, čiji Čikić čak nije bio ni član, ali je propoznat kao istaknuti Bošnjak u ovom gradu.

On je proveo u kazamatima čitavu godinu, a optužen je između ostalog i da se spremao za snajpersko djelovanje, iako je bio potpuno oštećenog vida.

Knjigu je u ediciji „Dokumenti“ izdala Inicijativa mladih za ljudska prava i nekoliko mjeseci nije bilo reakcija.

Kada je, međutim, pokrenuta medijska promocija i feljton u dnevnoj novini Vijesti, jedanaest Bjelopoljaca pomenutih u tom štivu, od kojih su dva kasnije odustala od tužbe, podnijelo je krivičnu a zatim i parničnu prijavu protiv Čikića i Vijesti za navodnu klevetu i duševne bolove, tražeći čak sto dvadeset hiljada eura.

Parnični postupak je početkom ove godine prekinut do pravosnažnog okončanja krivičnog, dok se u krivičnom postupku Čikiću uporno pokušavalo suditi u odsustvu, iako je on čitavo vrijeme bio dostupan pravosudnim organima.

Čikić: Manipuliše se tužiteljima

Komentarišući rješenje o obustavljanju krivičnog postupka, Čikić je Vijestima rekao da je „ovo bilo političko suđenje i farsa i da mu je žao porodica tužitelja kojim se i sada manipuliše kao devedesetih godina“.

„Umjesto da knjiga bude katarza i suočevanje sa prošlošću, oni su pokušali da kreče istoriju i da dodatno proganjaju žtrtvu“ – kazao je Čikić.

On je dodao da u Crnoj Gori ne može biti mira „dok svi ratni zločinci, kako u politici tako i u novinarstvu, ne budu izvedeni pred lice pravde i dobiju zaslužene kazne“.

„To je jedini način da vlasti u Crnoj Gori pošalju jasnu poruku evropskim institucijama i nacionalnim manjinama da fašizam u Crnoj Gori više nikada neće biti na sceni“ – rekao je Čikić.

Univerzitet u Sarajevu, odnosno tamošnji „Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava“, pripremio je za štampu treće, dopunjeno izdanje Čikićeve knjige „Gdje sunce ne grije“, u kojem će, kako je najavljeno, domaća i međunarodna javnost po prvi put imati priliku da vidi ljekarsku dokumentaciju, određene sudke spise i „reakciju intelektualne internacionalne antifašističke javnosti“.

Istovremeno sa trećim izdanjem pojaviće se i engleska verzija ove knjige, koju će Sarajevski Univerzitet uputiti na mnoge relevantne međunarodne adrese, Ujedinjene nacije, Savjet Evrope, međunarodne pravne institucije, kao i državnicima pojedinih zemalja.

Čikić, koji već nekoliko godina živi na relaciji Sarajevo – Zagreb – Bijelo Polje, prošle godine je primljen u Međunarodni ekspertski tim za istraživanje genocida, Instituta Kanada (IRGC).

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.