Obrazovne institucije IZ-e trebaju se razvijati na ideji Gazi Husrev-bega

0
7

BiH – Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu je 8. januara 2010. godine obilježena 473. godišnjica kontinuiranog rada ove Medrese.

Plakete za poseban doprinos i afirmaciju Medrese dodijeljene su Muharemu ef. Hasanbegoviću i prof. dr. Safetu Haliloviću.

Nakon dodijeljene Plakete Muharem ef. Hasanbegović je u svom obraćanju naglasio važnost promoviranja i daljeg unapređivanja koncepta islamskog obrazovanja zacrtanog Vakufnamom Gazi Husrev-bega. Između ostalog Muharem ef. Hasanbegović je rekao:

–  U ovim trenucima svi smo sa velikim Husrev-begom, Gazijom. Onako kako je on rezultat spoja dvaju komponenti, autohtone – bosanske, s jedne, i istočne – islamske, s druge strane, u biću  i djelu, tako je islamski obrazovni sistem koji je on uspostavio u Bosni sinteza tih dvaju komponenti.

Matricu Gazi Husrev-begovog obrazovnog sistema čine: fundamentalno znanje temeljeno na Kur'anu i sunnetu Allahovog poslanika, s jedne, i kontekst Bosne, vremena i običaja, o čemu Gazijina vakufnama govori, s druge strane.

Na toj matrici se razvijalo bosansko razumijevanje islama kroz minula vremena. Ulema Carigrada, Kaira i drugih muslimanskih metropola samo je jačala ovaj pravac. Gazijin koncept obrazovanja izdrzao je sve izazove i provjere do današnjeg dana. On je proizveo obrazovni sistem muslimlana ovih prostora. Taj koncept su podržavale sve medrese. Živimo vrijeme demokratizacije, liberalizacije i tranzicije. Zapljusnuti smo različitim idejama i konceptima kako sa zapada tako i sa istoka, često nedobronamjernim.

Moja poruka vama, u ovom svečanom trernutku bi bila: Čuvajte ideju Gazi Husrev-bega. Ona je naša, domaća, prihvatljiva i primjenljiva, dovoljno jaka i fleksibilna, samim tim i trajna. Najveću  odgovornost za promoviranje ideje Gazi Husrev-bega imate, prije svih, vi kao kolektiv Gazijine medrese.

Dakako, sve obrazovne institucije Islamske zajednice, kako medrese: Behram-begova, Karađoz-begova, Elči Ibrahim-pašina, Džemaludin ef. Čauševića, Osman ef. Redzovića, Ahmed ef. Smajlovića, Gazi Isa-begova, tako i Fakultet islamskih nauka i islamski pedagoški fakulteti i druge buduće obrazovne institucije IZ-e treba da se razvijaju na ovoj Gazijinoj ideji. Svi mi u Islamskoj zajednici morali bi pokazati više osjetljivosti  za valorizaciju, razvijanje i ljubomorno čuvanje ideje koja je proizvela sve ovo što imamo u islamskoj tradiciji bosanskih muslimana pa i šire.

Neka ideja Gazi Husrev-bega bude zajednička ukupnom obrazovnom sistemu Islamske zajednice, rekao je između ostalog predsjednik Udruženja ilmijje Muharem ef. Hasanbegović.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.