Obdanište pozitivno utiče na djecu

0
11

Roditelji koji šalju svoju djecu u obdanište mogu da odahnu. Novo istraživanje otkriva da djeca koja borave u obdaništu nemaju povećan rizik od problema u ponašanju.

Nova studija sprovedena u Norveškoj ima potpuno drugačiji sistem čuvanja djece od Sjedinjenih Država, gdje su ranija istraživanja pronašla povećane probleme u ponašanju djece koja borave u obdaništu, pa autori istraživanja zaključuju da je problem očigledno u različitim sistemima nege djece. Istraživači su procenjivali probleme ponašanja kod više od 75.000 djece koja pohađaju obdanište, uključujući skoro 18.000 braće i sestara, uzrasta od 18 mjeseci do 3 godine.

Bez prilagođavanja faktora kao što su porodične karakteristike, autori istraživanja su prvobitno našli malu vezu između djece koja provode dosta vremena u obdaništu (više od 40 sati nedeljno) i povećanog rizika od problema u ponašanju.

Povećani rizik nije “klinički imao smisla”, što znači da ne mora nužno biti očigledan prosječnom posmatraču, rekao je Erik Dearing, koautor studije. To se promenilo kada su urađenje dodatne analize, posebno kada su istraživači uzeli u obzir djecu koja su braća i sestre.

“Kada smo izašli izvan jednostavnih povezanosti i počeli da upoređujemo braću i sestre, odnosno djecu iz istih porodica i pojedinačnu decu čija se vreme provedno u obdaništu menjalo tokom vremena, videli smo da nema dokaza o povezanosti,” rekao je Dearing, psiholog i vanredni profesor na koledžu u Bostonu.

Pošto je ovo istraživanje koristilo rigoroznije metode nego što se obično vidi u američkim studijama, u ovom trenutku nije moguće znati zašto je norveški studija imala različite rezultate. „To svakako može biti zbog dramatične razlike između norveškog i američkog sistema zaštite djeteta“, kaže Dearing.

„U Norveškoj roditelji dobiju jednu godinu plaćenog roditeljskog odsustva. Kao rezultat toga, djeca ne odlaze u obdanište prije nego što navrše godinu dana. U Sjedinjenim Državama, prosečna starost djece koja kreću u obdanište je 3 mjeseca,“ dodaje on.

Mišljenje stručnjaka

„Postoje značajne razlike u pristupu nezi djeteta između dve zemlje, što u određenoj meri ograničava zaključke,“ kaže dr Endru Adesman, šef razvojne i ponašajne pedijatrije na Koen medicinskom centru za djecu u Njujorku.

„Studija je takođe imala i drugih ograničenja koja mogu uticati na rezultate,“ kaže Alan Hilfer, direktor psihologije na Mejnmonides medicinskom centru u Njujorku. „Na primjer, period praćenja dok djeca ne napune 36 mjeseci, relativno je kratak, a prvi problemi ponašanja mogu se pojaviti kasnije,“ kaže Hilfer. Takođe, on je istakao da su se istraživači oslanjali samo na izveštaje majki o tome da li je njihovo djete pokazivalo neke poremećaje u ponašanju, što nije uvek pouzdana mjera.

„Ipak, moguće je da se obezbeđivanjem visokokvalitetne nege i velikodušnog porodiljskog odsustva može doći do ključnog značaja za ostvarivanje prednosti zaštite djece, ne čineći štetu,“ kaže koautor studije Dearing.

Napomene

Pokazala se velika razlika u mnogim sferama nege djece u Americi i Norveškoj, pa samim tim i „atmosfere u obdaništima“ i uticaj svega toga na djecu.

Ako bismo upoređivali pomenute rezultate sa stanjem kod nas, verovatno bismo uočili još veće razlike, pošto je naša svakodnevnica (odnosi u porodici, standard, nezaposlenost, kriza, organizacije obdaništa…) mnogo drugačija od američke i norveške.

Neki od zaključaka se nameću: mnogo toga zavisi od organizacije života i rada u društvu i obdaništu, ali da je ipak ključni uticaj vaspitača na djecu. Činjenica je da će ako porodica i vaspitači pravilno utiču na djecu i u pravom smislu ih uče i vaspitavaju, problema biti manje.

(Krstarica)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.