Obama šalje 28,1 milion dolara za pomoć BiH

0
18

54d31c1e-eb04-4ae4-b8e0-48efb0094cfb-obama-kongres-718x446Amerika – U budžetu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji je prekjučer Kongresu predložio predsjednik Barak Obama (Barack), nalazi se niz stavki koje se odnose na američku pomoć Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od 28,1 milion dolara.

U dokumentu predloženom Kongresu predviđeno je da u okviru podrške institucionalnom jačanju naše države za fiskalnu 2016. godinu budu izdvojena 24,3 miliona dolara.

Razvoj institucija

Kako se navodi u budžetu, ta sredstva bila bi izdvojena da se u BiH “vrati zamah euroatlantskih integracija, da se odupre vanjskim pritiscima te poboljša napredak u reformama”.

Pomoć SAD treba biti iskorištena i radi podrške razvoju državnih institucija, zatim jačanja vladavine prava, poticanja zdravog privrednog i institucionalnog okruženja radi promicanja ulaganja. Također, odnosi se i na povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u ciljanim sektorima, navodi se u budžetu SAD.

budzet-sad-za-bih

Budžetska stavka o jačanju pravosuđa

Nadalje, u dokumentu se navodi da će znatna pomoć biti usmjerena i radi poboljšanja upravljanja na drugim nivoima vlasti, a posebno za jedinice lokalne samouprave, te civilnog društva. Zanimljivo je i da su sredstva usmjerena na programe putem kojih se rješavaju etničke tenzije.

Dodatnih 3,8 miliona maraka izdvaja se za podršku jačanja i profesionalizacije institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona i vladavine prava, te samom pravosuđu.

Jačanje kapaciteta

– Planirani su fondovi kojima ćemo podržati napore koje treba uložiti na povećanju koordinacije i hitne intervencije između različitih agencija za provođenje zakona, kao i na jačanje policijskih akademija. Podrška se odnosi i na jačanje kapaciteta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koje treba osigurati kvalitetan nadzor i imenovanje tužilaca i sudija – kaže se u ovoj budžetskoj stavci.

Navodi se i da se američka pomoć odnosi na jačanje saradnje između policije i tužilaštava, zatim na efikasno suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i rješavanja predmeta ratnih zločina.

Paket ide putem USAID-a

Pomoć će, kako se očekuje, biti realizirana putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja već godinama veoma uspješno djeluje u našoj zemlji. SAD su i dalje jedan od najvećih stranih donatora u BiH.

(avaz)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.