Novi Pazar: Kako zaštititi djecu od prosjačenja?

0
33

Nakon uspješno realizovane koordinirane akcije policije, sudskih organa, Centra za socijalni rad i Gradske uprave, pojava prosjačenja na novopazarskim ulicama proteklog meseca vidno je umanjena. S ciljem suzbijanja takvog problema, a pre svega u cilju zaštite dece od takvih zloupotreba, održan je sastanak u Centru za socijalni rad, kome su prisustvovali predstavnici svih nadležnih institucija, kako sa lokalnog tako i sa republičkog nivoa.

Prosjačenje je, uslovno rečeno, jedan od najstarijih zanata, koji se ne može iskoreniti, ali se takva pojava, koordiniranim radom svih nadležnih institucija, vladinih i nevladinih organizacija i medija u značajnoj meri može suzbiti – zaključeno je na sastanku u Centru za socijalni rad.

”Ovo je pokušaj da na inicijativu Centra za socijalni rad okupimo sve institucije u gradu koje u delokrugu svog rada se bave ovom problematikom. To se odnosi na policiju, sudove, tužilaštva, lokalnu samoupravu, zdravstvo, obrazovanja, Centar za socijalni rad i medije. Mislim da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, da smo doneli dobre zaključke. Nadam se da ćemo već naredne sedmice imati konkretne akcije u smislu preventivnog suzbijanja prosjačenja”, rekao je direktor Centra za socijalni rad u Novom Pazaru, Adnan Dizdarević.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja, Fevzija Murić podsetio je da je prošlomesečna akcija policije i prekršajnog suda dala dobre rezultate, te istakao potrebu češćeg sastajanja svih nadležnih, zarad bolje koordinacije i redovnije analize rezlutata, a sve u cilju iznalaženja najefikasnijih rešenja u borbi protiv prosjačenja. ”Osnovni cilj je – ističe Murić – da zaštitimo decu, kojoj je mesto u školi a ne na ulici.”

U suzbijanju prosjačenja – zaključeno je na sastanku – i mediji imaju važnu ulogu, a deo odgovornosti nose i građani koji bi trebalo češće da se zapitaju da li treba davati novac deci prosjacima, odnosno, da li na taj način doprinosimo zloupotebi najmlađih.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.