Novi Pazar će finansirati medije, ali tek od jula

0
18

Novi Pazar – Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je danas da će konkurs za projektno finansiranje medija biti objavljen tek pošto bude privatizovana Regionalna radio televizija, koja je u vlasništvu lokalne samouprave.

Mahmutović je projektno finansiranje medija najavio dan nakon što je većina radio stanica u Srbiji, članica udruženja RAB Srbija, objavila vest Sto plus radija da grad Novi Pazar u budžetu za 2015. godinu nije predvideo sredstva za sufinansiranje medijskih projekata.

On je za radio Sto plus rekao da će grad raspisati konkurs za finansiranje medija, ali tek posle 1. jula ove godine.

“Do kraja juna treba da se privatizuje Regionalna radio televizija, a mi ćemo nakon toga raspisati konkurs za sve medije i to je već planirano budžetom. Osim toga, i do sada su razni mediji dobijali sredstva od grada, a ne samo ova televizija”, rekao je Mahmutović.

On nije naveo i koji su to mediji do sada i koliko para dobili iz budžeta, osim što je poznato da će Regionalna televizija za šest mjeseci 2015. godine, odnosno, do kraja juna i privatizacije, iz gradske kase dobiti 73,1 milion dinara, tek nešto manje nego u cijeloj 2014. godini.

Radio Sto plus je više puta ukazivao da grad krši Zakon o javnom informisanju i medijima, jer je u njemu jasno propisana obaveza da lokalne samouprave moraju u budžetu da obezbjede sredstva za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i da ih dodeljuje na osnovu konkursa.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kaže da je Zakonom o javnom informisanju i medijima jasno navedeno da je od 1. januara prestalo budžetsko, a počelo projektno finansiranje.

On je pojasnio da lokalne samouprave imaju obavezu da finansiraju medije čiji su osnivači do 1. jula, ali odvojeno od toga da projektno finansiraju ostale medije od 1. januara.

Obradović je dodao i da ga brine podatak da Novi Pazar nije predvideo sredstva za projektno finansiranje medija.

“Očigledno da postoje lokalne samouprave koje nisu upoznate sa Zakonom ili koje određene nejasnoće u praksi žele da zloupotrebe”, naglasio je Obradović.

On je istakao da je NUNS već dva puta tokom posljednja dva mjeseca tražio sastanak sa gradonačelnikom Mahmutovićem kako bi razjasnili nedoumice u vezi sa budžetskim sredstvima namenjenim informisanju i predložio da u razgovoru učestvuju i predstavnici Odeljenja za medije Misije OEBS, ali da do danas nisu dobili odgovor.

(radiostoplus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.