30. Januar 2019

Povećanje akciza ne znači automatski da će cene ovih proizvoda poskupeti, a da li će doći do nove cene benzina na pumpama, kafe na rafovima marketa ili cigareta i alkoholnih pića u narednom periodu, odluka je na proizvođačima i trgovcima.

Došlo je do rasta cene akciza od 0,86 dinara po kilogramu auto-gasa, zatim 1,10 dinara po litri bezolovnog benzina, biogoriva i biotecnosti, pa do 1,32 dinara za pojedine derivate nafte.

Tako, akciza na benzin iznosi 59,58 dininara po litri, a za bezolovni 56,04 dinara a za tečni naftni gas 43,76 dinara po kilogramu.

Podaci pokazuju da Srbija ima najviše akcize na dizel u odnosu na sve zemlje u okruženju.

Kada je reč o omiljenom napitku u Srbiji, kafi, akcize su uvećane na neprženu za 1,58 dinara, a na prženu kafu za 2,28 dinara po kilogramu.

Tako će od 1. februara, akciza po kilogramu nepržene kafe iznositi 90,9 dok će za “pečenu” kafu biti 112,6 dinara.

Međutim, da li će proizvođači kafe podići cenu s obzirom na novo usklađivanje akciza, najpre zavisi od njene cene na svetskim berzama.

Dinarski iznosi akciza na cigarete iz uvoza i na cigarete proizvedene u Srbiji nisu ovog puta uvećani, ali je jedan od velikih proizvođača cigareta u Srbiji ipak u Službenom glasniku objavio odluku o novim – višim cene za svoje proizvode.

Izvor: Tanjug

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles