Novi Četnički pokret ‘pomaže državi’

6
20

Grupa od 14 uhapšenih osoba, opremljenih čekićima i sličnom opremom čija je namjera bila da u Preševu sruše spomenik borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, javnosti se predstavila kao članstvo Četničkog pokreta.

Fotografije događaja, kao i izvode iz presude kojom su prekršajno kažnjeni sa ukupno oko 350 evra okačili su na svoj veb sajt i facebook stranicu, na kojima se mogu pronaći i slike njihovih članova sa šubarama, kokardama, opasanih redenicima.

Uputili su i otvoreno pismo premijeru i ministru policije Ivici Dačiću, u kome navode da su “spriječeni u obavljanju njihove građanske dužnosti”, te policiji nude da ih angažuje na rušenju spomenika.

Namjera im je, tvrde, bila “da pomognu državi”, a osujetila ih je Državna bezbjednost, koja ih je, kažu, pratila.

“To se znalo da ako ljudi krenu dole, da će da ih Državna bezbjednost pohvata. To se znalo… ja sam u razgovoru sa mnogima rekao da će to sigurno da se desi, ma ko bude krenuo, jer oni to neće da dozvole”, rekao nam je Stevan Vukojević koji kaže da je u Četničkom pokretu zadužen za propagandu.

To nije bila prva akcija ove organizacije čiji se članovi često slikaju obučeni u četničke uniforme i nerijetko i sa oružjem u rukama – organizovano su dolazili na ročišta u procesu rehabilitacije Draže Mihailovića, tvrde da su u protekloj godini više puta bili na Kosovu, a u posljednjih nekoliko mjeseci viđeni su na protestu u Beogradu protiv održavanja izložbe u okviru nedjelje Ponosa …

Iako su im ideje slične desničarskim organizacijama “Obraz”, “Naši”, “1389”, koje je javnost u Srbiji proteklih godina upoznala po agresivnim akcijama i govoru mržnje, po riječima Stevana Vukojevića, ne vole da ih sa njima porede.

“Ne volimo da nas spominju sa ovim novijim desničarskim organizacijama jer iza njih stoji Državna bezbjednost ili neke političke partije. Ne mogu da kažem da se meni ne sviđa to što oni rade, ali, jednostavno, to su mlade organizacije sa kojima se ne valja uplitati iz prostog razloga jer mogu biti izmanipulisani ”, kaže Vukojević.

Političke ambicije

Četnički pokret ima svoju omladinu, ali i krilo sa političkim ambicijama – Pokret Ravna Gora. Njihov predsjednik Bratislav Živković, nedavno je poručio da će se “u narednom periodu čuti mnogo više o njima”.

Za historičarku Branku Prpu, neočetništvo međutim nije iznenađenje. Ako se uzme u obzir da je rehabilitacija bila dio državne politike, onda je, zaključuje, logično da pojedinci tu ideologiju prepoznaju kao nešto što definiše njihov identitet.

„Radi se ne o nekakvoj pojavi koja je pala s neba, ona nije pala s neba, ona je dio dugotrajnog procesa rehabilitacije upravo takvih ideja. Nemojmo da zaboravimo da su u jugoslovenskom ratu učestvovali neočetnici sa svim obilježjima i simbolikom četničkog pokreta. Sjetite se pri ulasku u Vukovar i tako dalje, ponosnog marširanja pod crnom zastavom sa mrtvačkom glavom i onda nema šta tu sada da se pitamo kako su oni nastali – eto nastali su jer se taj kontekst neprestano sugjeriše kao dio revidirane ili tačne historije”, ocjenjuje Prpa

Da je udruženje Četnički pokret, incident u kome su njihovi članovi učestvovali, oblačenje u uniforme i fotografisanje sa oružjem “mali pokazatelj velikog problema”, saglasan je i reditelj Stevan Filipović, čiji se film “Šišanje” bavi desnim ekstremizmom. Po njegovom mišljenju, posljedica je to da “takve stvari, takvi incidenti, takvi likovi umjesto da završe na maskenbalu u “Klubu studenata tehnike” ili da ostanu u okvirima tih svojih opskurnih foruma na internetu, dobijaju tu vrstu publiciteta”

Spomenik koji je Četnički pokret nameravao da sruši, sredinom novmebra su podigli borci nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koje je država kvalifikovala kao terorističke, a na kome su imena njihovih pripadnika poginulih u oružanim akcijama 2000. i 2001. godine na jugu Srbije. Spomenik je doveo do podjele u tom dijelu Srbije, na kome živi većinsko albansko stanovništvo i teških političkih izjava.

(b92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. Ово су све циркузанти,пијандуре и слични.Мој отац је,кад се вратио са ратишта рекао,против Хрвата немам ништа,ал оне четнике не могу да гледам.Србија се гради радом, памећу,поштењем,поштовањем права свих (али и да ти исти поштују државу) а не ракијом,прасетином и масним брадама. За оне који не знају,када Србину умре рођак,по традицији се из жалости не брија 40 дана.Када је земља у рату,брада се не брије док се рат не заврши,јер већег жала од рата нема.А такви попут тих су у рату са самим собом

  2. EMIL VLAJKI
    Prava kalvarija Srba još nije počela

    Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki upozorio je da prava kalvarija Srba još nije počela, jer postoji zakonitost – ako se nešto počne raspadati, nema kraja tom raspadu.

    On smatra da je trenutno stanje u Srbiji uvod u posljednji raspad zemlje, da je Kosovo izgubljeno, jer je napredak države ka EU uslovljen davanjem pokrajine.

    On je podsjetio da je još 2002. godine govorio o tome da će prvo “otpasti” Crna Gora, zatim Kosmet, Preševska dolina, Vojvodina, pa Sandžak.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.