Nova knjiga Safeta Bandžovića

0
139

Novi Pazar – Novopazarac Safet Bandžović, doktor istorijskih nauka i naučni savjetnik na Institutu za istoriju u Sarajevu, objavio je novu knjigu u kojoj dalje analizira migracione procese Bošnjaka na na Balkanu.

“S obzirom da se u svojem naučnom radu posebno bavim pitanjima iseljavanja muslimana i deosmanizacijom Balkana, ova knjiga ima podnaslov Muhadžirski pokreti i pribježišta `sultanovih musafira`  od 1683. do 1875. godine”, pojasnio je Bandžović Sto plus radiju.

On je dodao i da već radi na novoj knjizi koja tematski obuhvata period od 1876. do 1923. godine, odnosno do stvaranja Republike Turske.

“Time će biti zaokružena celina koja se odnosi na udes muslimana Balkana tokom trajanja, takozvanog, Istocnog pitanja, odnosno od posledica dugotrajne krize višenacionalnog Osmanskog carstva započete poslednjih decenija 18. veka do nastanka Turske na njegovim ruševinama”, dodao je Bandžović.

Safet Bandžović je rođen u Novom Pazaru 1961. godine, gde je završio Gimnaziju. Studirao je i doktorirao na Univerzutetu u Sarajevu.

Autor je više knjiga (Iseljavanje Bošnjaka u Tursku, Bošnjaci i antifašizam, Kameni svjedok-govori o nastanku Novopazarske tvrđave), a u naučnim krugovima je poznat kao stručnjak za migracije na Balkanu.

Radovi su mu prevođeni na engleski, albanski i turski jezik.

(RadioStoPlus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.