Nova inicijativa u Egiptu: “Ja sam policajac sa bradom”

0
12

Egipat – “Ja sam policajac sa bradom” je nova koalicija osnovana od grupe egipatskih policajaca koji su podnijeli zahtjeve da im bude dopušteno puštanje brade u Ministarstvu unutrašnjih poslova, što je izazvalo mnoge kontroverze oko prava na vjerski izgled na radnom mjestu.

“Znam da bi mnogi Egipćani bili oduševljeni da vide policajce u Egiptu da puste brade i slijede primjer svoga Poslanika,” napisao je kapetan Hani al-Shakeri, službeni glasnogovornik grupe “Ja sam policajac sa bradom”, na stranici te grupe na Facebook-u.

Shakeri, koji je objavio sliku sebe s bradom nakon pokretanja inicijative, dodao je da neće promijeniti svoje stajalište.

“Napokon vraćam svoje dostojanstvo koje sam izgubio za vrijeme opresivnog režima”, napisao je on.

Ministar unutrašnjih poslova, general Mohamed Ibrahim, odbacio je zahtjeve o dozvoli puštanja brade i naglasio da nikome neće biti dopušteno da krši staru, utvrđenu tradiciju izgleda policijskih službenika.

“Policijski službenici dužni su održavati prikaldan izgled, kao i svi oni koji rade u sektorima vezanim za sigurnost”, rekao je Ibrahim na sastanku sa svojim pomoćnicima.

Usred razgovora o preuzimanju disciplinskih postupaka prema službenicima koji inzistiraju na puštanju brade uprkos negodovanju ministarstva, viši policijski službenici su upozorili ministra na mogući sukob s parlamentom kojim dominiraju pro-islamske stranke, u slučaju da nezadovoljni časnici odluče da ovo pitanje prenesu na parlamentarce.

Učenjaci na Univerzitetu Al-Azhar se razilaze o ovom pitanju. Dok su neki prigovorili da se gubi vrijeme i trud na ovo pitanje u vremenu kada bi policija trebala biti koncentrisana na više važnih problema s kojima se suočava zemlja, drugi ne vidi da bi bila nanešena šteta dužnostima policajca ukoliko oni puste brade.

“Puštanje brade je poželjno, ali nije obavezno”, rekao je šejh Abdel Hamid al-Atrash, bivši direktor Odobra za vjerske odredbe Al-Azhara.

Atrash je dodao da bi policajcima trebao biti prioritet održavanje sigurnosti, a ne njihov izgled.

S druge strane, Mohamed al-Berri, bivši vođa Unije učenjaka Al-Azhara, tvrdi da odbijanje da se dozvoli policajcima pravo na puštanje brade otkriva postojanje istog onog pred-revolucionarnog mentaliteta.

“Zašto je problem ako policajci ili drugi puste bradu dok god to ne utiče na njihov rad”, rekao je on.

Berri je naveo primjer zemalja Zaljeva i drugih arapskih zemalja, gdje mnogi oficiri u policiji imaju bradu.

“Međutim, ja vjerujem da bi učinak trebao biti prioritet i to je razlog zašto se egipatski službenici trebaju usredotočiti prvo na vraćanje izgubljenog povjerenja između policije i ljudi, a onda razmišljati o njihovom pravu da zadrže izgled koji žele.”

Traženje prava na puštanje brade, međutim, nije ograničeno samo na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Članovi tužilaštva i pravosuđa, koji su povezani s Ministarstvom pravde, formirali su slične stranice na Facebook-u i također zatražili pravo na puštanje brade.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.