Njemačka: Racija nad selefijama

0
7

Njemačka – Radikalne selefije već duže vremena zadaju brige njemačkim sigurnosnim snagama,oni odbijaju Zapadnu demokratiju i žele sprovoditi islamsko pravo, pišu njemački mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hans-Peter Friedrich pokrenuo je konkretnu akciju: racije i zabrane okupljanja.

U srijedu je policija izršila raciju ultrakonzervativnih islamskih udruženja u Nordrhein-Westfalenu i Hessenu, izjavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu i to zbog navodne uključenosti u aktivnosti koje krše Ustav ove zemlje. Ministar Hans-Peter Friedrich (CSU), zabranio je udruženja “DawaFFM” i “Islamski Audio” proširivši i ograničenja iz 2012. godine nad udruženjem “Millatu Ibrahim”. Izvršen je pretres nad 20 osoba. Službenici su zaplijenili imovinu organizacija kao i dokumenta.

Još u junu 2012. godine policija i tužilaštvo su izvršili racije radikalnih selefija širom države. Službenici su tada na 80 mjesta u sedam saveznih država pretražili stanove, prostorije udruženja i jednu džamiju. Čak i u ranijim racijama u fukusu su bili Nordrhein-Westfalen i Hessen. Fridrich je tada zabranio udruženje „Millatu Ibrahim” i pokrenuo pravni postupak protiv „DawaFFM”.

Dokumenti i dokazi zaplijenjeni u junu prošle godine poslužili su istražiteljima za dalju istragu i praćenje.

“Selefizam, kako je predstavljen od sada zabranjenih udruženja, je nespojiv sa našim liberalnim demokratskim poretkom”, kazao je Friedrich. On navodi da su ta tri udruženja nastojala da na agresivno-ratoboran način promjene društvo te da demokratski sistem zamjene selefijskim sistemom i šerijatskim zakonom. Zabrana služi i da se zaštiti ogroman broj miroljubivih muslimana.

“Oni ne smiju patiti zbog sukoba koji su planski izazvani od strane ekstremista”, zaključio je on.

Ova udruženja su bila uključena u regrutiranje, prikupljanje sredstava i propagandu,uključujući video snimke i druge vidove objavljivanja na internetu pozivajući ljude da se bore protiv onih koji ne vjeruju u njihovu verziju islama, kazao je Hans-Georg Maassen, šef njemačke obavještajne službe, Ured za zaštitu Ustava.

“Ova udruženja su se usmjerila na osnovna prava slobode ispovjedanja vjere, protiv kršćana i drugih vjera uključujući i šiije”, kazao je Maassen.

On kao primjer navodi jedan od video snimaka koje je na YouTube objavila DawaFFM,gdje jedan od arapskih propovjednika kaže za šiije: “Da Poslanik Muhammed čuje što govorite odsjekao bi vam i ruke i noge a vas protjerao iz zemlje”.

Selefistički pokret ubrzano raste u Njemačkoj privlačeći kako muslimane tako i konvertite,većinom muškarce između 20 i 30 godina.U 2011. godini oko 3.800 selefija bilo je poznato vlastima dok ih sad ima oko 4.500. Od ovog broja oko 70 odsto su Nijemci, a 30 odsto dolazi iz različitih zemalja,uključujući Tursku,Maroko i Bosnu i Hercegovinu, prema neimenovanom sigurnosnom zvaničniku. On navodi da oko četvrtinu od ovog broja čine konvertiti.

(islambosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.