Nikolić na meti Šešelja

0
17

Srbija – Pozivajući se na izvore iz srpskih bezbjednosnih službi nekoliko beogradskih dnevnih listova je prenijelo informaciju da je Vojislav Šešelj, predsjednik SRS, naredio Luki Bojoviću likvidaciju lidera SNS i svog glavnog političkog protivnika Tomislava Nikolića. Zbog tih saznanja angažovano je pojačano policijsko obezbjeđenje Nikolića tokom mitinga opozicije u Kruševcu održanog u ponedeljak. Šešelj je tim povodom zatražio od Haškog tribunala da se oglasi povodom tvrdnji iznetih u srpskoj štampi o naručivanju atentata

Plan likvidacije Tomislava Nikolića srpske službe bezbjednosti otkrile su u ponedjeljak ujutru, nakon čega je donijeta odluka o maksimalnom podizanju bezbjednosnih mera na mitingu. Šešelj je likvidaciju Nikolića naredio iz haškog pritvora, a atentat je naložen Luki Bojoviću, koji je, prema dosadašnjim provjerama, već bio pripremio ekipu za izvršenje zločina.

Službe bezbjednosti provjeravaju informacije o naređenom ubistvu, a prvi podaci ukazuju na to da su angažovani izvršioci već imali spremljen plan, obezbjeđenu logistiku i naoružanje. Trenutno se provjerava i na koji način, tj. preko koga je naređenje za Nikolićevu likvidaciju, Šešelj preneo Luki Bojoviću.

Veza između Šešelja i Bojovića, prema podacima iz policije, potiče još iz kontakata koje je, prije ubistva premijera Zorana Đinđića, lider radikala imao sa vođama zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. Zbog tih veza sa ljudima iz podzemlja Šešelj je sumnjičen i prije 12. marta 2003. godine.  U danima prije ubistva premijera, kada je Ljubiša Buha Čume javno počeo da otkriva zločine zemunskog klana, Šešelja je zbog igranja šaha sa Dušanom Spasojevićem prozvao i tadašnji potpredsjednik Vlade Nebojša Čović. Ubrzo posle tih navoda i nakon pokušaja atentata na Đinđića kod hale Limes, Šešelj je naprasno otišao u Hag. Tada je, dvadesetak dana prije ubistva Đinđića u intervjuu koji je dao iz aviona za Hag najavio da Đinić neće biti živ kada se on bude vratio u Srbiju. Njegovo ime se nakon atentata našlo na krivičnoj prijavi koju je policija podnijela zbog ubistva premijera, ali je ta prijava kasnije je odbačena.

Policijski izvori tvrde da je Luka Bojović nakon razbijanja zemunskog klana navodno uspostavio blisku vezu sa dežurnim krivcem Darkom Šarićem, a istovremeno ostao lojalan Miloradu Ulemeku Legiji po čijem naređenju je organizovao nekoliko likvidacija. Policija tvrdi da je Bojović pobegao iz Srbije neposredno nakon što je Sretko Kalinić, čije je ubistvo također naredio Milošu Simoviću, preživio pucnjavu u Zagrebu 8. juna.

Šešelj je u sudnici Haškog tribunala u ponedjeljak tvrdio da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, preko medija u Srbiji vode “orkestriranu kampanju” protiv njega, optužujući ga da je naručio atentat na Nikolića. On je zatražio od Tribunala da se preslušaju snimci svih razgovora koje je vodio u posljednja četiri mjeseca i da sud saopšti da li u tim razgovorima ima bilo kakvih “aluzija” na naručivanje ubistva. Ukoliko to nije moguće, Šešelj je zahtijevao da mu bude dozvoljeno da održi “telefonsku konferenciju za štampu” iz pritvora u Sheveningenu. Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti odgovorio je da do sudija nisu došle “nikakve informacije” o navodnom učešću Šešelja u planiranju Nikolićevog ubistva.

“Da je sudski sekretarijat imao takvih informacija, sigurno bi nas obavijestio, a mi te informacije apsolutno nemamo”, naznačio je sudija.

Vođa radikala opovrgavao je, također, i tvrdnju Nikolića da je SRS od vlasti u Beogradu dobila dva miliona evra da bi omogućila usvajanje budžeta u Skupštini Srbije. “Ja sam aktivno učestvovao u pregovorima oko izglasavanja budžeta i postavio sam uslove za izglasavanje, ali su to bili uslovi političke, a ne novčane ili korupcionaške prirode”, rekao je Šešelj.

Na zahtjev optuženog da se Tribunal oglasi i tim povodom, sudija Antoneti je uzvratio da je to pitanje unutrašnje politike u Srbiji i da Šešelj ima načina da se njime bavi preko partijskih zvaničnika u zemlji.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.