Nezadovoljavajući položaj Roma u Bijelom Polju

1
25

Bijelo Polje – Osnovni problemi Roma u Bijelom Polju su visoka stopa nezaposlenosti, niska obrazovna struktura, slabo imovno stanje, društvena izolovanost i marginalizacija.

Romi u Bijelom Polju imaju malo interesovanja za školovanjem, a to povlači visoku stopu nezaposlenosti kada je ova populacija u pitanju. Položaj Roma u Bijelom Polju je nezadovoljavajući iako lokalna samouprava preduzima aktivnosti na tom planu, pa je na Ribarevinama započeta zgrada za Rome, uključeni su u obrazovni sistem, a nekoliko njih je zaposleno u Komunalnom preduzeću.

Kako bi se popravio položaj Roma u Bijelom Polju, lokalna samouprava je pripremila Nacrt lokalnog plana akcije za Rome za period 2013-2017. Ovaj dokument, prema riječima potpredsjednika Opštine Tufika Bojadžića, predstavlja lokalni strateški dokument koji ima za cilj da doprinese unapređivanju položaja romskog stanovništva u Bijelom Polju, te ostvarivanju i zaštiti njihovih ljudskih prava. Bojadžić kaže, takođe, da ovaj dokument predstavlja lokalnu platformu politike prema svim važnim pitanjima koja su od značaja za suštinsku i održivu integraciju romske zajednice u javni život i razvoj opštine.

– Strateški cilj koji se postavlja ovim dokumentom jeste poboljšanje i unapređenje položaja Roma u našoj opštini, što treba da dovede do smanjenja razlika koje postoje između njihovog položaja i položaja ostalog stanovništva, odnosno da se suštinski i kvalitativno poboljša sveukupan društveni, kulturni, socio-ekonomski i svaki drugi položaj ove grupe građana u našoj opštini, rekao je potpredsjednik Bojadžić, napominjući da Lokalni plan akcije za integraciju Roma predstavlja rezultat zajedničkog rada lokalne samouprave, tima Misije OEBS u Crnoj Gori i predstavnika civilnog društva koji su bili uključeni u prikupljanje relevantnih informacija i pripremu Nacrta ovog dokumenta.

U prikupljanje ovih podataka aktivno je učestvovala NVO Demokratski centar iz Bijelog Polja, čiji predsjednik Zdravko Janjušević kaže da Plan sadrži skup prioriteta i sistemskih mjera koje je potrebno primjeniti kako bi se postigla integracija Roma u oblastima pravnog, ekonomsko-socijalnog, zdravstvenog, obrazovnog, urbanističkog, komunalnog, kulturno-informativnog i sportskog života; nosioce, rokove i potrebna sredstva kao i set instrumenata za praćenje i procjenu uticaja preduzetih mjera.

– Lokalna samouprava i njeni predstavnici su aktivno podržavali izradu ovog dokumenta, kroz konsultacije i participativno istraživanje potreba zajednice. Podrškom kreiranju ovog plana akcije i njegovim usvajanjem, lokalna samouprava je iskazala spremnost da posvećeno i strateški radi na poboljšanju položaja Roma i njihovom aktivnom uključivanju u lokalnu sredinu. U izradi LAP-a korišćeni su svi raspoloživi dokumenti, strategije i važeća zakonska rješenja, koji na direktan ili indirektan način uređuju pitanja od važnosti za integraciju romske zajednice na lokalnom nivou. Osim toga, sprovedeno je i ispitivanje potreba sa ciljem da se omogući jasno i precizno sagledavanje statusa Roma na teritoriji opštine, kao i da se dobije odgovor na pitanje u kojoj mjeri je romsko stanovništvo integrisano u lokalnu sredinu, a koje aktivnosti je potrebno sprovesti kako bi se obezbijedilo poboljšanje stanja u datoj oblasti. U svrhu prikupljanja informacija i relevantnih podataka, organizovani su konsultativni sastanci sa predstavnicima romske zajednice, informativni sastanci sa predstavnicima institucija koje djeluju u oblasti socijalne inkluzije, kao i fokus grupe sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ciljne populacije, kazao je Janjušević.
(Danas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ovi Romi znaju samo da se zale a zive na racun drzave. Nece nista da rade , bave se kriminalom . Jedini nacin da se resi njihovo pitanje je da se vrate u Indiju odakle su dosli.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.