Neka nam Muftijin uspjeh bude primjer

1
495

Autor teksta: Fahreta BALIĆ | Tutin

Ime – koje opravda – mu na arapskom jeziku glasi: Muamer, a prevedeno na bosanski jezik: Dugovječni. Otkud bi “dugovječni” opravdano bilo, upitao bi se neko, kad žive samo pedeset i jednu godinu? Upitao bi se neko, ko ne spozna da se i pod zemljom živjeti na njoj može, i to biti življi nego onaj nad njom… Ali kada? Onda kada taj isti od te zemlje napravi živu zemlju, ma koliko beživotna prije njega bila.

Prije samo nekoliko decenija, ista ova sandžačka zemlja bila je poput one pustinjske, sa tek ponekom vitalnom biljkom, u čijem su se hladu Bošnjaci mogli uspokojiti i iza čijeg su se stabla mogli skloniti prilikom zavijanja režimskih vjetrova; i jedva kojim izvorom sa kojeg su se mogli napajati. Njega nije demotivisala pustoš koju je zatekao, niti to što je uvidio kroz koliko faza i sa koliko metoda i kakvim sredstvima takvu zemlju treba obrađivati, i protiv kakvih štetočina se boriti, da bi jednog dana postala plodno tlo. Nije posustao. A znate li zašto? Zato što se, kako bi i sam ponosito govorio, inspiracijom napajao sa nepresušnog izvora Svevišnjeg. I zaista, koliko god da je ovakvom izjavom ciljao prevashodno na svoj oslonac i ubjeđenje, uočićemo da je on bio taj čijim posredstvom je sa izvora Svevišnjeg do nas dotekla pomoć i pobjeda. To zašto je za takvu misiju od svih nas odabran baš on od strane Onog koji najpronicljivije bira – neka nam kaže o njemu. Shodno osobinama i sposobnostima kojima je odlikovan, u skoro beživotnom predjelu uzgojio je čitave kultivisane bašče osviješčenih i osposobljenih pojedinaca. I izvore je prokopao čak i onamo gdje niko drugi nije ni osjetio vodu. I iskuljala je. Sa njih – odnosno, mnogobrojnih institucija koje je osnovao – će se i dalje održavati postojeće i navodnjavati nove bašče.

Tako će i ovo sjeme budnosti i dostojanstva koje je posijao u našoj svijesti, kao glavni svjedok njegove prisutnosti, neminovno davati plodove kroz buduće bošnjačke naraštaje. Pored sve njegove raskošne zaostavštine, to malehno sjeme u svakome od nas je zapravo njegovo najveće zdanje – jer nas čini svjesnima da sada kada on više nije naš štit, samo znači da ćemo svi podići svoje štitove; sada kada se više ne bori za nas, samo znači da nam je predao našu odgovornost da se svi pojedinačno borimo. Pa, nek znaju oni koji iščekuju da nakon njegove smrti bošnjačka bašča presahne, da zapravo nemaju mnogo razloga za radovanje, jer je upravo njegova smrt oživjela borbenost svakog od nas. A nas je mnogo. Mnogo – koji smo njegovim sebebom okusili slobodu, a slobodu ko jednom okusi više je ne da ni za šta na svijetu. E, to je njegov šah-mat – vraćanje doživotne slobodne Bošnjacima Sandžaka!

I svi oni koji za njegova života nisu prepoznali njegovu misiju i doprinos, za par godina, ili pak decenija, će je, sigurna sam, prepoznati. Tada će biti jasno i pticama na grani. Tada će takvi koriti svoju ondašnju procjenu da je njegov rad bio u svrhu sticanja materijalnih dobrobiti, odnosno u svrhu dunjaluka; jer će im postati jasno da dunjalučari vole život, i ne stavljaju glavu u torbu zarad nekog kolektivnog cilja, a naš se vođa borio za narod, za vrijednosti, a život mu je bio samo sredstvo za to. I vidimo da ništa nije ponio, pa ni sebe potpuno, onako kako je i živio – za narod, tako i nakon smrti kroz svoju zaostavštinu živi sa svojim narodom i služi mu.

Kako i ne bi živio, a hiljade se gladnih usta dnevno njegovim sebebom nahrani; hiljade se omladinaca dnevno njegovim sebebom poduči; hiljade Bošnjakinja danas njegovim sebebom sigurno hidžab nosi i hiljade i hiljade se Bošanjaka danas njegovim sebebom svojim bošnjaštvom ponosi? Kako ne bi živio, kad mi, evo, njegova ideja sinu, a cilj njegov vidjeh kao svoj?

Neka nam njegov uspjeh bude primjer rezultata života podređenog isključivo Božijoj zapovijesti. Neka nam njegova sposobnost da sve što dotakne procvjetalim načini, bude primjer rezultata iskrenoga nijjeta. Neka nam njegova dostojanstvena završnica bude primjer rezultata utrošenog i posljednjeg daha na širenje svijesti o vrijednostima – znanju, etici i slobodi! Neka nam njegova smrt bude primjer zbira svih ovih rezultata – a to je smrt koja inspiriše više nego nečiji život!

I neka nam, na koncu, njegova oporuka bude emanet koji ćemo čuvati pored svih ostalih emaneta kojima nas je samim svojim postojanjem zadužio, a koja glasi:
“Omladino! Vi ste na potezu. Vaše duše su čiste. Vaš ponos je neokrunjen. Vaša čast je kristalna. Vi imate energiju i odgovornost. Neka vas svijest i savjest vodi. Vi nemate straha. Pokrenite se. Krenite! Da vam Allah dželle šanuhu da bolju budućnost od naše prošlosti i zajedničke sadašnjosti. Amin.”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.