Ne vrijeđaj i ne ponižavaj griješnika!

0
17

Ono čemu treba težiti vjernik i u tom pravcu odgajati svoju dušu, jeste blagost u međusobnim odnosima, posebno u društvu kad je kombinacija dobra i zla veoma raširena. Vjernik mora paziti kako se prema kome odnositi, bez obzira na njegov status u društvu, bilo da se radi o vjerniku praktičaru, muslimanu griješniku ili nevjerniku. Taj odnos, kad su u pitanju međuljudski odnosi, treba da bude prijatan, uljudan i dostojanstven.

Uzmimo primjer muslimana koji ne klanja, koji ponekad konzumira alkohol i sl., ali zna se veoma često desiti, da vjernik koji praktikuje vjeru, smatra sebe „većim”, odvažnijim i boljim vjernikom i čovjekom od navedenih osoba i sličnih njima. Ovo zna biti veoma opasno i ovakav vjernik može za ovakav stav i odnos da plati skupu cijenu.

Čuvaj se unutrašnjeg osjećaja, osjećaja u svojoj duši, da si ti bolji vjernik od nekog ko se vjere ne pridržava u potpunosti i da ga zbog toga smatraš slabijim i nižim od sebe.

Šta to znači? Recimo, ideš prema džamiji da klanjaš i vidiš čovjeka muslimana u vidno alkoholiziranom stanju i pomisliš u sebi: “Pih, pogledaj ovog jadnika…!” , njega smatraš jadnikom a sebe smatraš visoko moralnom osobom koja je stotinu puta bolja od njega. A ko ti je dao pravo da donosiš takav sud? Da li si se zapitao, ko je tebe doveo u takvo stanje (vjernika), da li si ti sam sebe popravio? Ne, nije niko drugo do Allahova milost, pa od kud ti pravo da ti odlučuješ ko je bolji a ko slabiji?

Ponavljam, može te Allah, dž.š., iskušati da jednom zapadneš u iste grijehe i da budeš jadnik poput njega. Čak i kad bi bio melek bezgriješni, može ti se isto vratiti! Da, dobro ste pročitali, čak i melek, da li ja to možda pretjerujem, mnogi će se zapitati!? Ne, nisam, evo vam primjer iz Kur'ana gdje su meleci o drugom pomislili drugačije i to negativno, ali Vas molim da ostatak teksta pročitate sa razmišljanjem i razumijevanjem!

„I kad Gospodar tvoj reče MELEKIMA:”Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!” – oni rekoše:”Zar će Ti namjesnik biti ONAJ KOJI ĆE NA NJOJ NERED ČINITI I KRV PROLIJEVATI? A mi tebe VELIČAMO I HVALIMO i kako Tebi dolikuje, štujemo.” (El-Bekara, 30)

Iz časnog ajeta se vidi da na početku same ideje stvaranja čovjeka, meleki su imali stav da će čovjek biti obično biće koje će samo nered praviti na Zemlji i krv prlijevati (znači, od njega neće biti neke koristi) a dok su sebe odmah uzdigli na visoko mjesto rekavši Allahu, s.v.t.: “A mi Tebe veličamo i hvalimo kako Tebi dolikuje..!” Znači, meleki su Adema, a.s., spustili na veoma nizak nivo, kao biće koje će samo nered da čini a sebe su uzdigli kao bića koja Allaha obožavaju na najbolji mogući način.

I šta se onda dešava? Allah, s.v.t., melecima naređuje da učine sedždu Ademu, a. s., a Adema tim činom uzdiže iznad njih, da, iznad bezgriješnih meleka. Pogledajmo subhanAllah, kako je Allah, s.v.t., melekima koji su prije nekoliko mislili da je čovjek biće koje je sposobno samo da nered čini i krv prolijeva, a sebe smatrali bićima koji Allaha dostojanstveno veličaju i hvale, naredio da se tom istom čovjeku poklone i sedždu mu učine. I rekao je Uzvišeni: “A kad rekosmo melekima :”POKLONITE SE ADEMU!” – oni se pokloniše..”(El-Bekare, 34).

Kad su mu učinili sedždu, Allah, s.v.t. uzdiže Adema, a.s. i kaže mu: “O Ademe, živite ti i tvoja žena u Džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete.” (El-Bekare, 35) Zato, nemoj nikada da ljude smatraš slabijim od sebe a sebe uzvišenijim i boljim od njih, jer može tebe ili tvoju djecu, Allah, s.v.t., da dovede u isto stanje pa da drugi misle o vama isto.

Zato, kad vidiš nekoga ko ne živi vjerskim životom, nego živi u grijesima, uradi četiri stvari:

– Zahvali Allahu što nisi u takvom stanju;

– Zamoli Allaha da te učvrsti na čemu si i da te ne iskuša teškim stanjem;

– Moli Allaha za njega, da ga uputi na pravi put;

– I pokušaj mu na lijep način narediti dobro i lijepo ga posavjetuj.

Ali, nikako ga ne smatraj ništavnim i jadnim, a sebe posebnim i boljim od njega!

(IslamBosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.