Naučni simpozij “Pitanje Sandžaka”

4
18

U organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, u subotu, 2. jula ove godine, u konferencijskoj sali hotela Evropa u Sarajevu, održan je naučni simpozij na temu Pitanje Sandžaka.

Simpozijumu je prisustvovao intelektualni vrh u Bošnjaka. Pored devetorice izlagača učešće je uzelo više od šezdeset intelektualaca i javnih radnika.

Zbog ranijih obaveza simpoziju nisu mogli prisustvovati predsjednik BANU-a prof. dr. Ferid Muhić i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, koji je na skup poslao svog izaslanika Muharema ef. Hasanbegovića.

Simpozij je otpočeo uvodnim izlaganjem domaćina, rektora IUNP prof. dr. Mevluda Dudića.

Izlaganja u prvoj sesiji su imali:

 • akademik Muhamed Filipović na temu Historijsko utemeljenje autonomije,
 • prof. dr. Nijaz Duraković na temu Značaj statusa Sandžaka za regionalnu stabilnost i
 • akademik Ejup Ganić koji je izložio Koncept entiteta Sandžak.

Prvom sesijom moderirao je rektor IUNP prof. dr. Mevlud Dudić.

Nakon kraće pauze poslije prve sesije otpočela je druga sesija na kojoj je moderator bio predsjednik IUNP glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. U drugoj sesiji obratilo se šest izlagača sa sljedećim temama:

 • akademik Mehmed Slezović – Tradicionalno-kulturološka dimenzija autonomije Sandžaka
 • dr. Harun Hadžić – Političko-pravne mogućnosti za rješavanje pitanja Sandžaka
 • prof. dr. Admir Muratović – Stradanje Bošnjaka Sandžaka
 • dr. Rifat Redžović – Kršenje ljudskih prava i diskriminacija Bošnjaka u Sandžaku
 • ekonomista Hazbija Kalač – Ekonomske pretpostavke prekogranične regije Sandžak
 • prof. dr. Šefket Krcić – Politički procesi u Sandžaku.


Potom su uslijedile veoma iscrpne diskusije na kojima su se uključili i prisutni učesnici, nakon kojih su, u cilju doprinosa rješavanju statusa Sandžaka, donijeti sljedeći zaključci:

 1. Dajući prirodnom i historiskom pravu prednost nad pravom sile, uz uvažavanje kulturoloških, etničkih, geografskih, geopolitičkih, ekonomskih, saobraćajnih i drugih posebnosti, uvažavajući integritet i nepromjenjljivost granica Srbije i Crne Gore , zahtjev za Autonomijom Sandžaka je potpuno legitiman.
 2. Rješavanje statusa Sandžaka od neposrednog je značaja z očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine, kao i opće stabilnosti šire regije.
 3. Adekvatnim rješavanjem sandžačkog pitanja zaustavila bi se dalja erozija bošnjačkog nacionalnog tkiva ove regije i značajno doprinijelo očuvanju i afirmaciji bošnjačkog identiteta i u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu.
 4. Rješavanje statusa Sandžaka dijalogom i mirnim putem nema alternativu. Shodno tome, radiklizacija i nasilje naškodili bi svima a posebno samom rješavanju sandžačkog pitanja.
 5. Prekograničnost regije Sandžak u skladu je sa evropskom orjentacijom decentralizacije vlasti i administrativne regionalizacije prostora.
 6. Za rješavanje statusa Sandžka neophodno je upoznati međunarodne, a posebno evropske, faktore kako bi razumjeli i podržavali nužnost rješavanja sandžačkog pitanja na opće dobro svih.
 7. Nacionalno i vjersko – organizaciono jedinstvo, te visok stepen političke sloge sandžačkih Bošnjaka neophopdne su predpostavke za uspješno rješavanje statusa Sandžaka.
 8. Konstitucionalnost bošnjačkog naroda u Srbiji i Crnoj Gori prirodno i historijsko su pravo ovog naroda.
 9. Uspješno rješavanje statusa Sandžaka nužno podrazumijeva uvažavanje multietničkog i multikonfesionalnog sastava sandžčkog stanovništva uvažavajući stvarne posebnosti i interese svih zajednica.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Pitanje Sandžaka? A šta s njim? Pustite više normalan svet da živi mirno i u slozi sa svojim komšijama, bez obzira na veru i naciju. Ostavite nas na miru!

 2. VRLO je VAZNO da se intelektualna ELITA BOSNJAKA AKTIVIRALA i da preuzima odgovornost u RJESAVANJU najvaznih pitanja SANDZAKA i BiH! BOSNJACI mogu racunati na bolju BUDUCNOST samo ako ih predvode PAMETNI i SPOSOBNI koji ce biti u stanju da u svakoj FAZI protivurecnosti nadju najbolje RIJESENJE za svoj NAROD u SANDZAKU i BiH! Mi BOSNJASI treba da smo ponosni na vrh nase intelektualne ELITE koja pripada samom vrhu svjetske ELITE!
  BOSNJACI treba da sklone iz politike nesposobne i prodane koji rade za interese drugih! BOSNJACI u BiH ne mogu nista dobro ocekivati sa RAZJEDINJENIM i korumpiranim liderima ciji je LEGITIMITET UPITAN! Zar oni koji su dobili najvise 5% glasova od ukupnog broja BOSNJAKA mogu biti LEGITIMNI PREDSTAVNICI tog naroda?! Za vecinu LIDERA BOSNJAKA nije upitno ono sto je stvoreno na politici KRVI,GENOCIDU i PROGONU! BOSNJACI 99,9% nikada nece PRIZNATI REZULTATE GENOCIDA i PROGONA genecidnu tvorevinu !
  BOSNJACI u BiH treba da se SUOCE sa ISTINOM ako ovako nastave bice proterani sa svojih prostora a BiH ce nestati ,kao sto je vise od pola protjerano iz svojih domova koji zive POGNUTE GLAVE rastureni po cijelom svijetu BEZ ikakvih prava!
  BANU treba da napravi REALNU ANALIZU stanja BOSNJAKA i da predlozi konkretnu STRATEGIJU sa precizno isprogramiranim aktivnostima kojim ce se ostvariti postavljeni CILJEVI!
  NASA ELITA intelektualaca treba da ima snaznu podrsku i povjerenje svog naroda! Ako ne budemo investirali u BUDUCNOST necemo je imati to trba da je jasno sve jednom BOSNJAKU!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.