Nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima: Iza zgrade bio parkiran vojni kamion

1
47

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima. Suđenje za otmicu 20 civila nesrpske nacionalnosti, 19 Bošnjaka i jedno lice čiji identitet još nije utvrđen, iz voza Beograd – Bar 1993. godine, nastavljeno je ispitivanem svjedoka, objavljeno je na internet izdanju lista Danas.

Tog kobnog 27. februara 1993. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na željezničkoj stanici u Štrpcima u BiH iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti. U oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je tek poslije tri i po godine potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za zločin u Štrpcima – Gojka Lukića, Duška i Ljubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Svjedok Marko Plazinić je rekao da je video kako ljudi obučeni u maskirne uniforme iz dijela voza u kojem je on bio, izvode tri muškarca. Dodao je da ne zna šta se desilo sa njima. Prema njegovim riječima, iza zgrade je bio parkiran vojni kamion, ali on ne zna da li su lica izvedena iz voza uvedena u taj kamion.

Svjedok Radenko Grujičić, koji je bio kondukter u tom vozu, istakao je da je voz stao u Štrpcima, a da je on izašao poslije dva minuta po službenoj dužnosti da vidi šta se dešava. Pitao je dva čovjeka u uniformama zašto je voz stao, a jedan od njih mu je repetirao pušku na grudi. Svjedok kaže da se mnogo uplašio i da je „osijedeo preko noći“. Nije mogao da kaže koliko su lica izveli iz voza, ali je dodao da su sve bili muškarci.

Svjedok Željko Šalipur je u to vreme bio pripravnik u policijskoj stanici u Užicu. Krenuo je u policijskoj uniformi za rodni Priboj. Rekao je da su i njega lica u uniformama legitimisala, odnosno da su mu tražili ličnu kartu. Šalipur je naveo da je ozbiljno shvatio situaciju, pa nije mrdao sa svog mjesta, ali da je video kako su kroz hodnik voza vodili jednog muškarca.

Dok je sipitivan svjedok Zoran Udovičić, klima u sudnici 4 je bila prilično bučna, tako da publika nije bila u mogućnosti da najbolje čuje šta je ovaj svjedok rekao. Svedok Vladan Tucović, bio je jedan od mašinovođa u vozu. Rekao je da je grupa maskiranih lica zaustavila voz na 25 minuta. I on je video parkiran kamion iza stanice. Istakao je da je u vozu video jednog tamnoputog muškarca.

Naredno suđenje pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazano je za 24. septembar ove godine.

– “Strogo pov” dokazi o otmici

Na suđenju Nebojši Ranisavljeviću za otmicu putnika iz voza u stanici Štrpci i njihovu likvidaciju, 13. maja 2002. godine predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Vukoman Golubović pročitao je „dokument ŽTP-a Beograd, strogo pov. Br.4-1-93, od 1. februara 1993“koji u potpunosti potvrđuje višegodišnju sumnju da su najviši predstavnici državnih organa Srbije i SR Jugoslavije bili upoznati sa planom otmice Bošnjaka iz voza i da to nisu spriječili.

“Ovih dana, tačnije 28.01.1993. godine obavešten sam od šefa Sekcije STP Užice Živanića da će pripadnici Srpske vojske opštine Rudo izvršiti zaustavljanje voza i odvođenje putnika. Čitava akcija odvijala bi se na delu pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Verovatno u ukrsnici Štrpci ili stajalištu Goleš. U vezi ove najave preduzeo sam sledeće aktivnosti: 1. informisao najuži stručni kolegijum ŽTP-a; 2. održao sastanak sa predstavnicima milicije i Službe državne bezbednosti MUP-a Srbije; 3. obavio razgovor sa pomoćnikom ministra odbrane Srbije generalom Kuzmanovićem gde smo došli do zaključka da general Kuzmanović obavesti ministra odbrane o pomenutoj najavi, da ministar odbrane Republike Srbije obavesti Vojsku Jugoslavije i da ŽTP prestane sa daljim aktivnostima oko ovog slučaja, jer je sa svoje strane na vreme izvršio svoju obavezu”, piše u izvještaju Fonda za humanitarno pravo.

Prema informaciji koju je ŽTP dostavio Višem sudu u Bijelom Polju otmica nije tretirana kao vanredni događaj, a podaci o događaju prikupljeni su radi informisanja rukovodećih struktura u okviru preduzeća i saveznih i republičkih organa. Prikupljeni materijal sa oznakom strogo poverljivo čuvan je u preduzeću do marta 1995. godine, kada ga je odneo Josip Ujčić, šef Odeljenja za saobraćajne poslove, sa obrazloženjem da mu je potreban radi podnošenja izveštaja višim organima.

Kako je ranije predočio Fond za humanitarno pravi objelodanjena dokumentacija najdirektnije ukazuje da je otmica putnika bila planirana i sprovedena uz znanje tadašnjih visokih funkcionera civilnih, policijskih i vojnih organa Srbije i SR Jugoslavije.

Spomen obilježje građanima Prijepolje otetim u Štrpcima

Oteti i ubijeni su bili iz Prijepolja, Berana, Bijelog Polja i Podgorice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U oktobru 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima. Iako je početak glavnog pretresa bio zakazan za januar 2019. godine, on je odložen zbog bolesti jednog od optuženih. Prvo ročište za služaj otmice u Štrpcima bi u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu trebalo da se održi 4. marta 2019. godine.

Žrtve zločina u Štrpcima su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Dosad su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

izvor: Snews


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Vrana vrani oci ne vadi…Pa tako nece ni GENOCIDNI VOJVODA Vucic osuditi nekog za zlocine u kojima je i sam ucestvovao..Vucic je RATNI ZLOCINAC ubica za Pala koji se vozio u dzipu sa lobanjom ubijenog Bosnjaka na haubi…Vucic je ujedno i negator genocida pa je u Srebrenici organizovali lazni napad na njega..Dok su ga njegovi policajci u civilu kobajagi gladjali [pazeci da ga ne pogode] on je sam svojom rukom slomio svoje naocare..Bila je velika sramota pustiti takvog NECOVJEKA da uopste dodje u Srebrenicu da se sprda sa zrtvama GENOCIDA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.