Nastavljeno aktivno formiranje odbora SBK-a

1
29

SONY DSC

BiH – Svjetski bošnjački kongres (SBK) je 28. augusta 2013. godine u Sarajevu održao četiri konstitutivne sjednice odbora: za jezik, kulturu i tradiciju; odbora za porodicu i demografiju; odbora za medije i promociju; odbora za ekonomiju i razvoj.

Koncept organizacije SBK predviđa da se putem odbora i njihovog kontinuiranoga djelovanja tretiraju najvažnija društvena pitanja, kroz određivanje strateških pravaca i principa operativnoga djelovanja. Kroz to djelovanje u konačnici će se determinirati politika SBK, s obzirom na to da su u odborima okupljeni brojni autoriteti i stručnjaci iz određenih oblasti.

SONY DSC

Na sjednici Odbora za jezik, kulturu i tradiciju utvrđeno je da će Odbor funkcionirati kroz tri pododbora: pododbor za jezik, pododbor za književnost i pododbor za kulturu i tradiciju. Na sjednici je jednoglasno izabrano rukovodstvo Odbora. Za zamjenika predsjednika Odbora izabran je prof. dr. Ismail Palić, koji je ujedno imenovan za predsjednika pododbora za jezik; prof. dr. Sanjin Kodrić je imenovan za predsjednika pododbora za književnost, a Kemal Borovac imenovan je za predsjednika pododbora za kulturu i tradiciju. Za sekretara Odbora izabran je mr. Mehmed Kardaš. Članovi Odbora za jezik, kulturu i tradiciju Svjetskog bošnjačkog kongresa istakli su važnost ovog odbora za Bošnjake i bošnjačke institucije, te je usvojen plan rada idogovorene smjernice za dalje djelovanje. Sjednicom je predsjedavala predsjednica Odbora prof. dr. Hasnija Muratagic Tuna.

Aktuelna problematika na pripremi popisa stanovništva bila je jedna od najznačajnijih tema sjednice Odbora za porodicu i demografiju. Prilikom konstituiranja ovoga odbora utvrđeno je da će Odbor pitanja porodice i demografije tretirati kao cjelinu i da se neće pristupati formiranju pododbora. Za potpredsjednicu Odbora imenovana je Azra Jasavić; za sekretara Odbora mr. Alma Hindić-Kukolj. Članovi Odbora za porodicu i demografiju SBK istakli su važnost ovog Odbora za sve Bošnjake svijeta, nagalašavajući pravilo po kojem će se SBK odnositi prema svim Bošnjacima u svijetu: “Nama je svaki Bošnjak BITAN”. Tokom sjednice usvojen je Nacrt plana rada i dogovoreni naredni koraci Odbora.

Također, naglašena je potreba za uskom saradnjom sa odjeljenjem za Društveno-humanističke nauke Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), kao i svim drugim bošnjačkim institucijama u Bosni i Hercegovini i Dijaspori. Sjednicom je predsjedavala predsjednica Odbora mr. Mevlida Rovčanin, uz prisustvo prof. dr. Mehmeda Akšamije, senatora Svjetskog bošnjačkog kongresa.

SONY DSC

Pojavom nove snage u bošnjačkom narodu, koja se iskazuje kroz djelovanje SBK, u javnosti su se pojavili brojni nesporazumi. Mnogi su se uplašili pojavljivanja te snage, koja ima za cilj da ravnopravno okupi sve Bošnjake svijeta i da zaštiti njihove interese. Stoga, SBK mora jasno, putem svojih članova, tijela i prijatelja širom svijeta, poručiti da želi biti snaga koja uvažava sve Bošnjake, svih političkih i vjerskih opredjeljenja. Podcrtan je partnerski odnos sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, te brojnim probosanski orijentiranim organizacijama u zemlji i inozemstvu. SBK će biti i ubuduće otvoren za umrežavanje i saradnju sa svima koji rade na jačanju Bosne i Hercegovine, te na jedinstvu Bošnjaka.

Upravo će temelj djelovanja Odbora za medije i promociju biti ovi principi SBK. Iskazana je važnost na istrajavanju na principima tolerancije i uvažavanja drugih naroda i vjera. Uvodnu riječ dao je Adis Tucaković, predsjednik Odbora za medije i promociju, te potpredsjednik Odbora Mehmed Pargan, nakon čega su definirani planovi na kreiranju komunikacijske strategije SBK.

Proces formiranja odbora je započet početkom ovog mjeseca, te je formiran i Odbor za ekonomiju i razvoj Svjetskog bošnjačkog kongresa. Tokom konstitutivne sjednice kojom je predsjedavao predsjednik odbora dr. Tarik Kurbegović, utvrđen je plan rada do kraja godine, kao i smjernice za narednu godinu. Članovi odbora smatraju da treba raditi na Sistemu umrežavanja svih Bošnjaka svijeta, te da Odbor treba biti ključni segment za razvoj Bosne i Hercegovine.

U toku narednog mjeseca bit će nastavljen proces formiranja odbora, kada će biti osnovani: Odbor za dijasporu i povratak, Odbor za međunarodnu saradnju, Odbor za nauku i obrazovanje kao i Odbor za omladinu i sport.

Odbor-3

Informativna služba SBK


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Moze li neko objaviti kada ce SBK imati aktivnosti u Zapadnoj Evropi? u kojim zemljama i dalje aktivnosti ove organizacije koja je MashAllah okupila dobre ljude u organizaciji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.