Nastavljen napad na islamsku vjeronauku – Istjeran još 21 vjeroučitelj!

2
45

Novi Pazar – Potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad ef. Plojović i predsjednik Udruženja vjeroučitelja dr. Hajrudin Balić održali su u ponedjeljak 24. septembra 2012. godine konferenciju za štampu povodom odluke Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama prema kojoj je iz procesa vjerske nastave isključen još 21 vjeroučitelj, čime je ukupan broj istjeranih vjeroučitelja iz škola od 2008. godine do danas dostigao 92.

Efendija Plojović je najavio da će Mešihat Islamske zajednice, kao i svi oštećeni vjeroučitelji, pokrenut sudski postupak pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima i da će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva u cilju zaštite vjerskih i drugih prava muslimana u Sandžaku i Srbiji.

Rešad Plojović je podsjetio da je projekat uvođenja vjeronauke u škole pokrenut 2001. godine kao rezultat kvalitetne i plodne saradnje svih crkava i vjerskih zajednica u Republici Srbiji, i istakao da je to model kako Srbija može da ide naprijed u bolju budućnost uz saradnju i dogovor svih aktera društvenog života.

„Tada je imenovana i Komisija za vjeronauku čiji je član ispred jedinstvene Islamske zajednice bio dr. Mevlud Dudić. Nakon ubistva premijera Đinđića i stupanja na vlast Koštunice doktor Voislava režim je učineo sve da Islamsku zajednicu potisne u drugi plan po svim pitanjima uključujući i realizaciju islamske vjeronauke. To je rezultiralo pokušajem puča 2007. godine i nasilnog preuzimanja Islamske zajednice od strane tada službenika IZ potpomognutih od strane režima koji je sve to legalizovao. Od 2008. godine počeo je talas isključivanja vjeroučitelja islamske vjeronauke koji nisu bili podobni režimu i paravjerskoj tvorevini prozvanoj Rijaset Srbije. Iz članstva Komisije za vjeronauku 2010. godine, bez ikakve konsultacije sa Islamskom zajednicom isključen je dr. Mevlud Dudić čime je prekršen zakon.“ – rekao je između ostalog efendija Plojović.

On je rekao da je formiranjem nove Vlade Islamska zajednica očekivala prekid ranijeg negativnog i diskriminatorskog odnosa vlasti prema Islamskoj zajednici i početak poštovanja i primjene zakona.

„Vjeronauka i spisak vjeroučitelja je prvi primjer koji ne ohrabruje i ukoliko se ne desi ispravka nama to ukazuje da se i ova vlast svrstala u red onih koji rade protiv Islamske zajednice.“ – rekao je Plojović.

Na ovoj konferenciji za štampu je pročitano i saopštenje Mešihata koje prenosimo u cijelosti:

MEDIJIMA

„Mešihat Islamske zajednice izražava ogorčenje i oštru osudu daljeg obračuna vlasti sa nastavnicima islamske vjeronauke, koji godinama uspješno vrše svoju ulogu.

Nažalost, početkom i ove školske godine, na prijedlog Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja nezakonito je isključilo iz procesa vjerske nastave još 21 vjeroučitelja, čime je ukupan broj istjeranih vjeroučitelja iz škola od 2008. do danas dostigao 92.

Nema sumnje da je ovakav odnos vlasti prema islamskoj vjeronauci izraz duhovno-političkog stava Beograda prema muslimanima, bez obzira ko tu vlast činio.

Obračun vlasti sa islamskom vjeronaukom ima za cilj pripremu bošnjačke djece za asimilaciju i pokrštavanje, što potvrđuje činjenica da vlast na mjesto stručnih i kompetentnih vjeroučitelja postavlja one koji će djecu poučavati krivovjerstvu.

Zato Mešihat obavještava roditelje da ono što se sada u školama nudi posredstvom nestručnih i nekompetentnih osoba kao vjeronauka predstavlja trovanje djece krivovjerstvom i ubija njihovo dostojanstvo, koje ima za cilj vaspitavanje novih generacija da robuju Beogradu i njegovim režimima.

Odgovoran i svjestan roditelj neće prepustiti svoje dijete onima koji su prodali vjeru i dostojanstvo za malo ličnog interesa.

Mešihat Islamske zajednice, kao i svi oštećeni vjeroučitelji, pokrenut će sudski postupak pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima te će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva u cilju zaštite vjerskih i drugih prava muslimana u Sandžaku i Srbiji.

Nažalost, uprkos svim nadanjima, vlasti u Srbiji su daleko od spremnosti da muslimane prihvate kao ravnopravne građane ove zemlje.

Muslimani općenito, a Bošnjaci posebno, ostat će ustrajni na putu borbe za punu pravdu i slobodu.

Mešihat Islamske zajednice poziva vjeroučitelje, imame, muderrise i sve muslimane da zbiju svoje redove i ostanu dosljedni svojim duhovnim, moralnim i civilizacijskim ciljevima, uz podsjećanje da zulum, ma koliki bio, mora proći. Kako smo izdržali sva zla tame između dva svjetska rata, potom diktaturu komunizma, bezumlje Miloševićevog režima i licemjerstvo prethodne vlasti, izdržat ćemo i ovaj talas nepravde, a oni koji to čine snosit će posljedice, a pokoljenja će ih se stidjeti.

Ukoliko je u pitanju zloupotreba vlasti od strane Kancelarije za odnose s vjerskim zajednicama i Ministarstva prosvjete, od predsjednika države i premijera očekujemo da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se ova nepravda prema muslimanima otklonila.“

Informativna služba Mešihata


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • slazem se skroz sa tobom, i posle ovog poduhvata bi sigurno sledeci korak trebao bit da pocnu da odlucuju isti sta ce ti ucitelji predavat. grozno krsenje svih ljudskih prava gdje to jos ima u svijetu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.