Najbolji način da počnete ramazan- Sedam preporuka

0
44

Jedno pitanje koje mi mnogo postavljaju jeste: “Koji je najbolji način da počnem ramazan?”
Mislio sam o ovome neko vrijeme, i evo mog odgovora:
“Najbolji način na koji možete početi ramazan je način na koji ste ga završili prošle godine”.
Što znači: trebali bi početi ramazan sa istim žarom, fokusom i predanosti kako ste završili posljednjih deset dana prošlog ramazana.
Uradite ovih sedam stvari i ući ćete u Džennet, inšaAllah!

cb0535f3423940eb2c7864b8da0d3b03Znam da zvuči jednostavno. Ali makar pokušajte. Pokušajte da imate istu strast koju ste imali prošle godine u sljedećim oblastima i vidjet ćemo gdje ćete biti sutra:
1. Kada stojite na kijamu, prikupite strast koju ste imali prije godinu dana kada se ramazan približavao kraju. Koncentracija i ukus bi trebali biti u vašem srcu, vaše tijelo bi trebalo biti mirno a vaša duša uronjena u svijetlo namaza. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Ko god klanja a njegova duša ga ne uznemirava tokom namaza, njegovi grijesi su oprošteni”.
2. Kada učite dovu, izbacite sve, predajte je sada Allahu, s.v.t., osjećajte se nemoćnim kako što ste se osjećali prošle godine krajem ramazana. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Dove osobe koja posti se ne odbijaju”.

3. Neka vam suze teku. Iz suhe zemlje slabo šta rodi tako iz suhih srca. Jednom mi je učitelj rekao: “Suze dolaze iz plodnih srca kao što izvori dolaze iz plodnog tla”.
Budite nasamo sa Allahom, s.v.t., i plačite Mu, tražite Ga, molite Ga, i pobjegnite Njemu. Pronaći ćete Njega koji oprašta, koji je milostiv.
4. Kada spominjete Allaha, s.v.t., radite to sa istim fokusom kako što ste to radili prošle godine. Znajte da ‘Sjećajte se vi Mene, pa ću se i Ja sjećati vas” se događa svaki puta kada Njegovo mubarek ime dođe iz vašeg srca i govora, i kad god Ga spomenete (na poslu, u kući, džamiji, školi, sami ili u grupi), On vas spominje pred melekima, kaže vaše ime a oni traže za vas blagoslov i oprost, kao što je to rečeno u Kur’anu: “zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u Vatri!”
5. Okusite slaktoću onoga svijeta, poznavajući gorkost ovoga svijeta. Sjetimo se kako se srce osjećalo posljednjih deset dana: ništa nije bilo vrednije od toga da Mu budemo blizu i što dalje od ovoga svijeta. To je obrazac strasti koji moramo slijediti. Postanimo stranci u ovom životu ili putnici jer ovo nije naše stalno prebivalište.

U Kur’anu, Allah, s.v.t., se obraća Ademu i njegovo ženi riječima: “Vas dvoje izlazite iz Dženneta”. Na drugim mjestima On kaže: “Svi vi izlazite odavde”.
Moj učitelj je rekao: “Svi vi se odnosi na sve nas, Adema i njegovo potomstvo. Mi smo isejeni iz našeg pravog doma, a uskoro, inšAllah, mi ćemo se vratiti da živimo u njemu ukoliko smo živjeli dobar život u ime Allaha. Džennet nas čeka”.
6. Čuvajte svoje vrijeme kao što ste to radili prošle godine. Ibn el-Kajjim je rekao: “Znam ljude koji su oprezniji sa svojim vremenom nego što su bankari sa novcem”.
7. Čuvajte svoj jezik i karakter sada kao što ste to radili posljednjih deset dana prošle godine! Sjetimo se hadisa Poslanika, s.a.v.s., koji se tiče osobe koja ne brine o vanjskom aspektu posta, Allah kaže: “Meni nije potrebno da ostavljate hranu i piće”.

“Meni nije potrebno da ostavljaš svoju hranu i piće”.

Ukoliko počnete sa ovim sada, ovom borbom, Allah vam obećava priliku da nešto postignete i rast.

Ono što postižete kada ramazan shvatite na ovaj način je intenzivni tekarrub (traženje Allahove blizine, i udaljavanje od grijeha i šejtana)

Poslanik, s.a.v.s., je rekao da je Allah, s.v.t., rekao: “Ko Mi se približi za pedalj, Ja se približim njemu za lakat, ko Mi se približi za lakat, Ja se približim njemu za širinu ruku, ko Mi dođe hodajući, Ja ću njemu trčeći“!
Ako uhvatite ovog bika za rogove i počnete ovaj mjesec s istim žarom koji ste ostavili prošle godine, bit ćete od ljudi koji su spomenuti u ovom hadisu, inšAllah.
Zapamtite! Vaš sadašnji početak puno govori o vašoj prošlog godini, a i o ovoj godini. Uložite napor, tražite od Allaha da proširi vaše srce i dušu, da ih ispuni uputom i svjetlom.
Šejhul- islam Ahmed Zaruk kaže: “Čiji početak je bio u ime Allaha, njegov kraj je u ime Allaha”.

 

AutorSuhejb Webb

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Najbolji način da počnete ramazan- Sedam preporuka


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.