Na Plavskom jezeru: Blatnjača mamac za strane turiste

0
603

Plav – Plavsko jezero, jedna od najvećih turističkih vrijednosti plavske opštine i Crne Gore, kao i brojne planinske rijeke bogate raznom ribom, na najboljem su putu da vrate staru slavu i rejting koji su im pripadali u bivšoj Jugoslaviji, ali i regionu. Najbolji dokaz za to je sve veće interesovanje domaćih i stranih ribolovaca i turista, za boravak i ribolov u plavsko-gusinjskim vodama, kao i reprezentni primjerci riba koji su uslovljeni na jezeru.

Postojeći splav na Plavskom jezeru, više nije samo aktivno kupalište nego i mjesto na kojem se u večernjim satima, mogu sresti brojni ribolovci, koji se čamcima otiskuju na jezero ili sa splava zabacuju udice. Ribolovcima se sve više pridružuju i oni koji uživaju u šetnji i posmatranju ribolovaca dok love, iščekujući zajedno sa njima da se mamac zatrese i na površinu izroni ulov.

Jedinstvenu priliku da se nadmudruju sa endemičnom pastrmkom „Blatnjačom“ u Plavskom jezeru i drugim vrstama riba imali su novinari iz Njemačke, jednog od najtiražnijih magazina ove vrste u Evropi. Novinari Thomas Horch i Markus Shmidth su nekoliko dana bili gosti Sportsko-ribolovnog kluba „Plavsko jezero“, i tokom boravka u Plavu pecali su na Plavskom jezeru, Limu i Ljuči, a obišli su i Hridsko jezero. U jednom magazinu u centralnoj reportaži, pisali su o svojim utiscima i boravku u Plavu, u kojem su ih, kakao su kazali, najviše impresionirale prirodne ljepote ovih krajeva.

– Veoma smo zahvalni njemačkim novinarima, koji su reportažu o prirodnom bogatstvu ovog kraja objavili u internacionalnom izdanju, jer su ribolovci, turisti i drugi čitaoci širom svijeta upoznali naše prirodne bisere, ribolov i vode ovog kraja ispod Prokletija. Posebno ih je privukla populacija plemenitih i atraktivnih vrsta riba, kojih nema u Njemačkoj. Bila je to do sada najkvalitetnija promocija područja Plava i okoline, kazao je Omar Bašić, agilni predsjednik SRK „Plavsko jezero“ u Plavu.

Opština može i te kako da profitira od ribolovnog turizma

– Trudimo se da svih ovih godina na jedan kvalitetan i stručan način promovišemo ribolovni turizam koji predstavlja najčistiji vid turizma i perspektivu razvoja naše opštine. Vode u plavskoj opštini imaju potencijal za valorizaciju kroz održivi ribolovni turizam – ističe Bašić.

Hajrudin Huseinovic sa štukom svojim ulovom Na Plavskom jezeru: Blatnjača mamac za strane turistePrije skoro 30 godina u vodama Plavskog jezera, ribolovac Dževat Šarkinović, ulovio je mladicu težine 41,6 kg, dugu 160 cm. Stravstveni ribolovac Hajrudin Huseinović, član SRK „Plavsko jezero“ ulovio je takođe jedinstven primjerak štuke težak 14 kg, dužine 118 centimetara.

Predsjednik SRK „Plavsko jezero“ Omar Bašić, ističe da je ovaj klub jedan od najorganizovanijih u našoj državi, da gazduju i upravljaju ribljim fondom i ribolovnim vodama plavske opštine. Tokom svojih aktivnosti svih ovih godina sretali smo se sa različitim oblicima krivolova koji smo uspjeli da skoro suzbijemo. Prije pet-šest godina riblji fond je bio pred istrebljenjem, a sada je obnovljen i približio se nekadašnjoj staroj slavi ribolovnih voda naše opštine – rekao je on.

(gusinjefoundation)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.