Na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazar održan skup Sjećanje na reformatora, državnika i filozofa, dr. Zorana Đinđića.

0
50

Novi Pazar – Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru je danas, 12. 03. 2013. god., održan  omaž u povodu desete obljetnice od atentata na premijera R.Srbije, dr. Zorana Đinđića (1952.-2003.) pod naslovom Sjećanje na reformatora, državnika i filozofa, dr. Zorana Đinđića.

Skup je otvorio rektor, prof.dr. Mevlud Dudić, i tom istakao: “Ovaj skup je naša intelektualna, moralna, historijska obaveza prema pokojnom premijeru R Srbije, dr. Zoranu Đinđiću, koji je bio osvjedočeni prijetelj našeg Univerziteta. Njegovo djelo je inspirativno i nakon deset godina od mučkog atantata i kao takvo inspirira naše studente i profesore da saopće svoja gledišta na ovom okruglom stolu. Ovdje ćete čuti mišljenja studenata i profesora”.

Studenti Birsena Šemsović, Amina Dragolovčanin, Bratislav Radovanović i Hatidža Mumdžić kazivali su poznate Đinđićeve stavove o raznim pitanjima društva pod naslovom “Tako je zborio dr. Đinđić”.

Nakon toga, govorio je prof.dr. Šefket Krcić, predsjedavajući ovog skupa, koji je u svom ekspozeu ukazao na ključne dimenzije Đinđićeve kritičke filozofije kao i njegove povezanosti sa njemačkim filozofskim krugom i posebno Jirgenom Habermasom, vodećim filozofom Evrope. Zatim je prof. dr. Admir Muratović govorio o Đinđiću kao političaru i njegovom doprinosu demokratizaciji srbijanskog i sandžačkog društva. U svom sažetom izlaganju prof. dr. Harun Hadžić je poseban akcenat stavio na Đinđićev doprinos uspostavljanju pravne države i modernih tokova društva u cilju približavanja Srbije evropskim tokovima. Prof. dr. Šemsudin Plojović je sa stanovišta ekonomskih reformi o Đinđiću govorio kao istaknutom lideru novog društva koji je, u hodu, pomjerao granice mišljenja i ljudskog djelovanja efektno približavajući teoriji i praksi. Profesor jezika i književnosti, prof. dr. Miodrag Jovanović posebno se osvrnuo na Đinđićev jezik, stil ponašanja i mišljenja i ukazao na njegove izvanredne retoričke mogućnosti. Akademski slikar, prof. dr. Mehmed Slezović, u svom pledoajeu o Đinđiću govorio je o njegovim specifičnim državničkim sadržJima koji su plijenili evropske zvaničnike. On je ukazao da je atentat na njega posebno pogodio ne samo njegovu porodicu i prijatelje već je čitava Srbija doživjela involuciju. Doc. dr. Mirsad Nuković govorio je o Đinđiću kao prijatelju Sandžaka ukazujući na njegovu spremnost da podrži mnoge projekte kako u urbanim sredinama tako i u ruralnom pešterskom kraju.

Na kraju, istaknuto je da je Đinđićevo filozofsko i političko djelo otvoreno za istraživanje mladim istraživačima, studentima IUNP-a o kojem su napisali i branili više seminara gdje i pripremaju svoje diplomske radove iz oblasti Đinđićeve misli. Riječ je o izvanrednom kritičkom, intelektualcu, kritičaru i filozofu koji je pokušao da mijenja svijet i svijest ljudi na prostorima Balkana. Autorizirani referati iznijeti na ovom skupu biće objavljeni u posebnoj publikaciji, istakli su rektor Dudić i organizator prof. Krcić. Na taj način IUNP njeguje pozitivan odnos prema Đinđićevom političkom i filozofskom djelu.

GALERIJA SLIKA

(IUNP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.