U novopazarskom naselju Hadžet niče peta po redu džamija

1
27

Novi Pazar – Graditelji džamija , Allahovih dž.š kuća medju najdražim su ljudima Uzvišenom gospodaru . Ko podigne džamiju na dunjaluku makar bila i koliko gnijezdo ptičije , Uzvišeni Allah će njemu podići dvorac u Dženetu.

U novopazarskom naselju Hadžet u ulici generala   Živkovića pri krajuj je izgradnja još jedne prelijepe džamije sa munaretom. Graditelji ove velelepne džamije su nasljednici vakifa rahmetli   hadži Šuća i hadži Emire  Džanković pa se ova džamija tako i zove .

Porodica Džanković je jula mjeseca 2011 godine  upisana velikim slovima u Dženetske defiere jer su za potrebe muslimana odlučili uvakufiti dio svojih materijalnih dobara pokretnih.

Onaj ko živi u mahali koja nema džamiju ne može biti sretan i ne može da se smiri dok se ne podigne svjetiljka koja se zove džamija . Zato ovaj grad , ovaj prostor na kojem žive Muslimani ne može biti sretan dok god sve naše mahale ne prosvijetlimo džamijama-rekao je Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić prošle godine kada je postavljen kamen temeljac za izgradnju ove džamije.

U izgradnji  džamije u ovom naselju dosta je imena koja su zaslužila da budu spomenuta i da se o istima ostavi trag, radi pouke i poruke onima koji koji to neznaju, a pogotovu radi budućih generacija.

Plac za ovu džamiju novac za njenu izgradnju i opremanje obezbijedila je porodica Džanković za dušu rahmetli hadži Šuca i i hadzi Emire Džanković

Glavni graditelji ove džamije su Mersad Džankovic sa unucima Harisom i Farisom Mustafićem , pored njih takodje Edwin, Elvedin i Esad Džankovic. Kao i Omer , Džavida i Hasiba Mustafic ,Muradija i Hamdo Kalač kao i hadži Sabiha  Paljevac  te porodica Mehmedoivić i mnogi drugi donatori.Svačiji doprinos biće zabilježen u evidenciji kod Svemogućeg Allaha, koja je i najbitnija.

Pored same džamije smo primijetili i ulicu koja prolaza pored njenih vrata , nije asfaltirana. Pa pozivamo nadlježne iz Gradske Uprave da bar ovaj mali dio ulice asvaltiraju

Ako su vakifi i džemetlije mogli sagraditi ovako prelijepu džamiju od sopstvenih sredstava bez pomoći grada, grad bi zauzvrat mogao asfaltirati ovu ulicu.

Ova džamija biće kuća znanja vjere mira i tolerancije . Opremljena po savremenom sistemu, sa svim pomoćnim objektima u kojoj se pored ostalog nalazi i dječije učilište.

Molimo Allaha dž.š. da svima onima koji su učinili da se ova zemlja uvakufi i na njoj sagradi džamija podari lijep vjernicki život na dunjaluku i još ljepše boravište na ahiretu.

Trenutno na ovoj džamiji je uradjno je oko 60 posto radova.

U ime Allaha dz. š. , kako nam rekoše vakifi džamija će biti spremna za džematlije za početak narednog Ramazana, kada će biti predata Mesihatu Islamske zajdenice u Srbiji.

A. Šabotić

(Sandžak TV)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.