Mutabžija: ‘Dogovor do 23. uvjet za nastavak rada škola u Konjević Polju’

0
18

14284-300x225BIH – Nakon sastanka s resornim ministrom RS-a, Ademović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da ništa nisu dogovorili, već su razmijenili mišljenja i stavove o ovom problemu te dogovorili da će ubuduće intenzivno sarađivati da bi pokušali naći rješenje u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirima u RS-u i BiH.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija i advokat roditelja djece iz Konjević Polja Nedim Ademović nisu danas postigli dogovor da bi bošnjački đaci konačno krenuli u školu, ali i dalje imaju očekivanje da će se doći do komprimisa, iako Mutabdžija ističe da će, ako do toga ne dođe do 23. novembra, škola u Konjević Polju biti zatvorena.

Nakon sastanka s resornim ministrom RS-a, Ademović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da ništa nisu dogovorili, već su razmijenili mišljenja i stavove o ovom problemu te dogovorili da će ubuduće intenzivno sarađivati da bi pokušali naći rješenje u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirima u RS-u i BiH.

“Postoji optimizam, s obzirom na to da smo prepoznali jedni druge kao partnerske strane u iznalaženju dogovora i posebno u kontekstu jučerašnjeg sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice, koji su opredijeljeni da podrže ove dogovore i pomognu iznalaženju rješenja”, rekao je Ademović.

Ukoliko se dogovorom ne riješi problem bošnjačke djece, koji traže da se obrazuju na maternjem jeziku, te izučavaju materiju koja se tiče njihovog identiteta, najavljuje da će taj slučaj dobiti i sudski epilog da bi nadležni u toj oblasti odlučili ko je u pravu.

On ističe da nije lako jednom roditelju da odluči da mu dijete boravi u šatorima i teškim uvjetima u Sarajevu, ispred OHR-a, te sigurno za to imaju jak razlog, jer traže osnovna ljudska prava na obrazovanje.

Ademović navodi da jeste tačno da je osnovno obrazovanje zakonska obaveza, ali je tačno i da roditelji iz Konjević Polja tvrde da su njihova djeca diskriminirana na etničkoj i vjerskoj osnovi.

“Svaka vlast će snositi odgovornost, ukoliko se utvrdi da je određeni obrazovni sistem diskiminatorski”, dodao je advokat roditelja đaka iz Konjević Polja i potvrdio da su ti roditelji odlučni da ostanu ispred OHR-a, ukoliko se ne postigne dogovor.

Također, dodaje, da i roditelji i vlast treba da razmišljaju o posljedicama svojih postupanja, imajući u vidu i prava i obaveze.

“Roditelji su spremni na kompromis, ali on mora biti u skladu s zakonom i ustavom”, zaključio je Ademović.

Ministar prosvjete i kulture RS-a navodi da se još nada da će danas doći do dogovora.

“Očekujem da će advokat dobiti saglasnost roditelja da danas postignemo dogovor”, navodi Mutabdžija i ponavlja da je njegov resor ostao pri onome što zastupa sve vrijeme.

Ističe da Ministarstvo prosvjete RS-a želi da se dođe do dogovora, a u skladu sa zakonom pred kojim su, kaže, svi jednaki.

“Suštinski, 60 posto učenika koji imaju nacionalnu grupu predmeta u Konjević Polju ne ide u školu. Pitanje je zašto? Od 84 učenika 51 ne ide u školu, a ima nacionalnu grupu predmeta i istoriju i geografiju i maternji jezik i vjeronauku”, tvrdi on.

Ministar kaže da je drugo pitanje to što su izašli iz “tih okvira i daju mogućnost da jedna nastavnica iz reda bošnjačkog naroda drži fakultativno nastavu, dva puta sedmično u toj školi, prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona“.

“To je izraz stvaranja pretpostavki za jačanje međusobnog povjerenja u lokalnoj zajednici, jer imamo krupan problem, da nas situacija tamo vodi ka segregaciji između dvije izdvojene zajednice, srpske u Kravici i bošnjačke u Konjević Polju. Mi želimo da to stanje prevaziđemo”, rekao je Mutabdžija.

Ističe da želi da se dođe do optiminalnih rješenja i ne želi da ponavlja tvrdnju da iza svega postoje politički motivi.

On ipak navodi da centri za socijalni rad treba da razmotre situaciju u smislu da djeca već dva i po mjeseca ne idu na nastavu.

Iako kaže da nije želio da o tome govori, ministar prosvjete RS-a je na kraju priznao da ponuda njegog ministarstva važi do 23. novembra, kada ističe prva trećina nastavnog programa koji je obavezan.

“Nakon toga djeca gube pravo na školsku godinu. A to znači da ćemo 23. novembra, ako do toga dođe, objaviti da ćemo školu u Kravici i Konjević Polju ugasiti i svu djecu naredne školske godine ‘prebaciti u Bratunac'”, zaključio je resorni ministar.

(BosniaPRESS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.