Muslimanske zdravstvene klinike

0
23

SAD – U SAD-u trenutno je u porastu broj besplatnih muslimanskih zdravstvenih klinika, uključujući najmanje dvije u Čikagu. Ova vrsta usluga za doktore nije samo pitanje muslimanskog identiteta – ono je potpuno vođeno načelima islama.

Inner-City Muslim Action Network je mreža koja dva puta sedmično pruža besplatne medicinske usluge Čikagu. Ediba Khan je jedna od doktora i kaže da je klinika utemeljena na islamskim načelima zekata. Kako dr. Khan ističe zekat je obaveza svih muslimana kao doprinos za čovječanstvo, i da je lahko biti doktor koji svakodnevno brine o rutinskim stvarima, i odlasku na dobro plaćen posao, ali je znatno teže uraditi stvari koje koriste široj društvenoj zajednici a potpuno su besplatne – to je nesebično davanje sebe zajednici.

Doktori koji volontiraju primaju oko 30 pacijenata sedmično, ali klinika ne prima samo muslimane. Klinika IMAN je smještena u kraju u kojem dominiraju Južnoafrikanci i Latinoamerikanci. I to su mahom njihovi pacijenti, samo oko 10% pacijenata predstavljaju muslimani. Doktori obavljaju preglede, mjere krvni pritisak, prate hronične bolesti i liječe manja oboljenja. Po riječima dr. Khan klinika je osmišljena kao oaza liječenja u smislu da liječe pacijente koji nemaju medicinsko osiguranje, a također i one koje nemaju nikakvih prihoda. Ediba Khan dodaje da joj se dešava da pacijenti pomisle da je časna sestra zbog marame na glavi. I s osmjehom kaže da joj to ne predstavlja problem.

Pacijenti ne moraju da zakažu sastanak ili da imaju osiguranje ni u El-Aksa klinici. Amal Khoudur, Palestinka koja je osnovala kliniku kaže: “Nakon otvaranja brže smo napredovali nego što smo mislili, Allah nam je otvorio toliko vrata da možemo pomagati ljudima.” “Morate samo imati taj osjećaj u srcu da se želite odužiti zajednici, da im želite pomoći i to je to”, kaže dr. Fozia Khan, specijalista interne medicine na klinici El-Aksa.

Prema organizaciji američkih muslimanskih zdravstvenih radnika u SAD postoje 32 takve klinike. Prije dvije godine Institut za socijalnu politiku i podršku je napravio istraživanje o besplatnim muslimanskim klinikama. Došli su do zaključka da je porast broja ovakvih klinika pokazatelj porasta američke muslimanske zajednice i njihovog učešća u građanskim i javnim službama. Oni imaju želju i volju da služe zajednici.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.