Munira Subašić za AA: Evropski sud prihvatio žalbu Srebreničana

0
8
Iz suda u Strasbourgu saopćeno kako će žalba Majki Srebrenice i Žepe na presudu holandskog suda biti tretirana kao prioritetno pitanje.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, u izjavi za agenciju Anadolija, izjavila je da je žalba ovog udruženja na presudu Vrhovnog suda Holandije, koju su uputili Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ocijenjena prioritetnom i uskoro bi trebala biti razmatrana.

Preživjeli Srebreničani su u oktobru ove godine Evropskom sudu za ljudska prava predali žalbu na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je u aprilu odlučio da UN ima imunitet od sudskog gonjenja i da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svjetske organizacije za genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Međutim, Subašić je istakla da su advokati koji vode ovaj slučaj u ime članova porodica žrtava genocida u Srebrenici poručili kako je Evropski sud prihvatio žalbu kao prioritetno pitanje koje će uskoro biti razmatrano pred ovim sudom.

“Advokati koji nas zastupaju su javili da je Evropski sud prihvatio našu žalbu kao prioritetno pitanje. To je za porodice žrtsvs genocida historijski momenat, jer majke umiru i one više ne mogu čekati na presudu koja bi im mnogo značila”, kazala je Subašić.

Istaknula je također kako bi donošenjem pravedne presude, Evropski sud čitavom svijetu jasno pokazao da i muslimani imaju pravo na pravdu i na kompenzaciju za pretrpljene nepravde i ubijanja.

“Važno je da svijet shvati da mi muslimani u Bosni imamo pravo na pravdu, te stoga očekujemo da bude donesena pravedna, a ne politička presuda. Nakon toga ćemo vjerovati u pravdu u svijetu i Evropi”, istakla je Subašić.

Ona je objasnila kako se žalbom traži da UN prizna odgovornost za genocid nad Srebreničanima, koji se desio u enklavi pod zaštitom UN-a.

“UN je bio dužan da nas zaštiti, ali nisu to učinili, i sada je njihova dužnost da priznaju svoju krivicu i da plate odštetu majkama koje su ostale same i da im to bude bar neki vid kompenzacije”, kazala je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” za agenciju Anadolija.

Istakla je kako je i advokat Axel Hagedorn, koji zastupa udruženja preživjelih Srebreničana u tužbama protiv UN-a i Holandije, kazao da su šanse da njihova žalba uspije polovične, ali da vjeruje u pozitivan ishod.

“Najbitnije je da to ne bude politička presuda, a ako bi se to i desilo, mi ćemo cijelom svijetu poslati poruku da bosanski muslimani nemaju pravo na pravdu i da su oni ti koji se ugnjetavaju, pa čak i kada su u pravu”, navela je Subašić.

Ona je napomenula da i pored određenih manjkavosti i nedovoljnih kazni za zločince, majke Srebrenice vjeruju u sud u Haagu i njegove presude.

“Uprkos tome kakva politika vlada Evropom i svijetom, mislim da je Haški tribunal uspio. Međutim, Tužilaštvo u BiH se više bavi politikom nego pravdom, čak ponekad vjerujemo da je dobilo zadaću da mora sva tri naroda u BiH pokazati kao žrtve”, rekla je Subašić.

Ona je kazala da je i sama žalba sudu u Strasbourgu historijski događaj zbog načina na koji je podnesena.

“Samim podnošenjem žalbe mi smo napravili jedan historijski korak, jer majke Srebrenice su same, bez ikakve podrške države, angažovale advokate i odlučile da tuže UN pred sudom u Strazburu”, poručila je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

(Agencija Anadolija)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.