Muftija Plojović – Nadležni da hitno pronađu osobu koja je postavila bombu!

0
1500

U nedjelju 17.03.2024. godine zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Rešad ef. Plojović i pratnji glavnog imama Medžlisa IZ-e Tutin Vahjudin ef. Ćosovića posjetio je džemat Suhi Do i tom prilikom razgovarao sa džematlijama i imamom Omer ef. Đondićem, izrazivši zabrinutost Islamske zajednice događajem koji je uznemirio džematlije ovog sela i sve vjernike, te interesovanje da se saznaju detalji vezani za pronalazak naprave u okviru koje je bila i ručna bomba.

Džematlije su kazali da je pomenuta naprava primijećena u blizini džamije, na dijelu puta koji vodi do džamijskog harema, u petak, prilikom džuma namaza, te da je na istom mjestu ostala do nakon obavljanja teravih namaza istog dana, kada su se djeca koja su se kretala pješice okupila oko nje, a potom je mladić iz obližnje kuće prišao i napravu bacio u stranu, kada je ista eksplodirala.

Sumnja se da je naprava, s obzirom da je sadržavala i magnet kojim je mogla biti pričvršćena, postavljena na nečiji automobil u četvrtak tokom teravih namaza, jer je primijećeno vozilo koje se zadnje približavao džamiji, uz povremeno zaustavljanje, koje se tokom teravih namaza udaljilo, te da je po izlasku iz džamije, tokom kretanja makadamskim putem, sa auta na kojem je postavljena, Božijom milošću, otpala čime su izbjegnute fatalne posljedice.

Muftija Plojović izrazio je oštru osudu i zabrinutost ovakvim načinom ugrožavanja života ljudi, džematlija, djece i imama, te pozvao nadležne policijske lokalne i državne organe da hitno poduzmu potrebne korake u cilju otkrivanja izvršioca ovog djela, kao i da utvrde ko je bio meta napada, koji je mogao ostaviti nesagledive posljedice.

Također, pozvao je nadležne da se ispita je li meta napada bio imam džemata, s obzirom da je dva puta ranije bio meta napada, kada mu je prvi put zapaljen automobil, a potom i vikendica u selu, te da nadležni organi u tom periodu nisu ništa učinili u pronalaženju počinioca pomenutih krivičnih djela.

Fotografije eksplozivne naprave i kratera dovoljan su pokazatelj da je postojala jasna namjera da se ugroze životi ljudi, a nikako da se izvrši zastrašivanje bilo koga.
 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.