SPC stoji iz problema u Islamskoj zajednici

2
36

Sjeverni Sandžak – Posle niza optužbi na račun državnih organa Srbije koji, po njemu, krše vjerska i ljudska prava muslimana u Srbiji, a naročito posle nesporazuma oko vjeroučitelja i placa u Novom Pazaru za koji Islamska zajednica tvrdi da treba da joj bude vraćen, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić je spisku krivaca dodao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Iza događaja kojima se ugrožavaju prava muslimana u Srbiji stoji Srpska pravoslavna crkva – rekao je muftija Muamer ef. Zukorlić uz žaljenje što to mora da kaže. Muftija Zukorlić je rekao da je Islamska zajednica tražila da se SPC izjasni o saopštenju Komisije za vjeronauku Vlade Srbije , u kojoj je član i vladika Irinej Bulović, o neimenovanju Mevluda Dudića za člana te komisije, ali da odgovora nije bilo. On je dodao da i kada je Islamska zajednica htela da uspostavi saradnju sa Radio-televizijom Srbije, opet su ga uputili, nije rekao ko, na vladiku Irineja.

– Srpska pravoslavna crkva je jako zainteresovana da Islamska zajednica oslabi, da se zaustavi njen razvoj. Organi države Srbije su u stvari poluge za ostvarenje programa SPC – rekao je Zukorlić. On je rekao da se SPC sveti Islamskoj zajednici, zato što je ova (islamska) zajednica u vreme donošenja Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama spriječila da SPC i formalno ima povlašćeni položaj, mada je taj povlašćeni položaj crve u velikoj meri ostao.

– Mi smo jedina vjerska zajednica koja se odvažila da se suprotstavi neprikosnovenom uticaju SPC u državi. Katolička crkva nema lokalne ambicije, ona svoje probleme rješava preko Vatikana, druge crkve i vjerske zajednice nemaju kapaciteta da se suprotstave dominantnoj ulozi SPC, pa je ostala samo Islamska zajednica koja predstavlja problema koji treba eliminisati – rekao je muftija Zukorlić i dodao da sada „sumnja u iskrenost izvinjenja patrijarha SPC posle ružnih izjava na račun muslimana. Muftija Zukorlić kaže da se Islamskoj zajednici uskraćuju prava, jer joj se ne vraća, čak joj se otima imovina, a država Srpskoj pravoslavnoj crkvi poklanja imovinu.

– Ne samo da se SPC vraća imovina, njoj se i poklanja, kao na primer hotel Sopoćani, koji je Crkvi poklonjen odlukom vlade. Vidite, kolika je to diskriminacija, jednom odlukom vlade se SPC poklanja, a drugom odlukom vlade se uskraćuju prava Islamskoj zajednici. I toj atmosferi treba imati kapaciteta doživjeti Srbiju kao svoju domovinu i biti lojalan – rekao je Zukorlić.

– Država u stvari hoće vjerske zajednice kao poluge svoje vlasti – rekao je Zukorlić i objasnio zašto su njegovi vjeroučitelji odustali od protesta u Beogradu.

– Znali smo da su pripremljeni razni mesari, piljari, pekari i razni kriminalci sa ahmedijama na glavi da izazovu incidente, pa da se napravi scena kao ona u Gračanici, kada su se tukli monasi, da se sada tuku hodže – rekao je Zukorlić. On je istakao da ne razume maloumnost režima da u dolasku vjeroučitelja i imama u Beograd vidi opasnost, a ne šansu da se reše problemi, ali i dodao da je sve manje adresa u Beogradu gde može da ode „sem na aerodrom”.

Iako su vjeroučitelji Islamske zajednice u Srbiji do daljnjeg odložili protest u Beogradu, muftija Zukorlić je istakao da će i muslimani i ova vjerska zajednica istrajati u borbi za svoja prava i najavio mogućnost protesta đaka i roditelja ispred škola gdje budu primljeni kvaziveroučitelji, odnosno oni koje pošalje Islamska zajednica Srbije sa Ademom Zilkićem na čelu.

– U našoj borbi za naša prava mi nećemo posustati. Na našoj strani su Bog, narod i međunarodna zajednica – poručio je muftija Zukorlić.

Izvor: Politika.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. NA SANDŽAKU MOGUĆA ESKALACIJA KONFLIKTA: Vlada Srbije u pogledu Sandžaka ponavlja iste greške, koje je činila prema Kosovu. Evidentan je nedostatak političke volje za odgovarajućim dijalogom i međusobnim poštovanjem, odnosno, prisutno je ignorisanje legitimnih predstavnika Sandžaka. Time se otvaraju mnoga nepotrebna pitanja o širini i dubini diskriminacije etničke i verske manjine. Najnoviji problemi sa imenovanjem veroučitelja i uskraćivanjem normalnog odvijanja islamske veronauke od strane ministarstva prosvjete, dodatno su usložili situaciju na Sandžaku. Problemi vezani za Islamsku zajednicu u Srbiji producirani su osnivanjem paralelne islamske verske zajednice, koju je instalirao tadašnji premijer Vojislav Koštunica 2007. godine.
  Događaji su kulminirali nedavnim odstranjivanjem rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevluda Dudića iz vladine komisije za veronauku i imenovanjem novog člana iz minorne paralelne islamske zajednice iz Beograda, koju podržava veći dio srpske politike. Iako član 132. Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja eksplicitno propisuje da na osnovu liste predložene od strane tradicionalne crkve i verske zajednice – direktori škola imenuju veroučitelje, to nije omogućeno reprezentativnoj Islamskoj zajednici u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru. Prema Zakonu u komisiji za veronauku su predstavnici crkava i verskih zajednica. Dakle, Vlada odlučuje o predstavnicima nadležnih ministarstava u toj komisiji. Međutim, u toj komisiji Vlada ne može odlučivati o predstavnicima crkava i vjerskih zajednica kao što je učinila u ovom slučaju. Možda je upravo sada poslednja šansa za Srbiju da započne razgovore sa predstavnicima Sandžaka. Sadašnja politika Srbije putem ignorisanja Sandžaka sve više udaljava Sandžak od Srbije. Srbiji je preko potrebna decentralizacija, koja bi rešila mnoge probleme, time i regije Sandžak.
  Mnogi upozoravaju da su na Sandžaku raspoređene jake policijske (žandarmerijske) snage i prisutni brojni pripadnici tajne službe, koji ne mogu doprineti stabilizaciji tog dela Srbije, nego, naprotiv, destabilizovati i eventualno izazvati nepotreban konflikt. Ne isključuje se mogućnost proglašenja autonomije i donošenja Ustava Sandžaka. Decentralizacija kao proces demokratizacije i ubrzanog razvoja može ponuditi prave odgovore na izazove i prava sredstva za ostvarivanje boljih materijalnih preduslova za svestrani razvoj manje razvijenih područja, a Sandžak to očigledno jeste.
  Međunarodni institut IFIMES smatra da predstavnici međunarodnih organizacija, a pre svega predstavnici EU, moraju pojačati svoj monitoring u Srbiji, jer (ne)evropsko delovanje i pojedini potezi Vlade Srbije mogu dovesti u pitanje evropski put Srbije i izazvati nepotrebnu eskalaciju konflikta. Posebno je potrebno pojačati monitoring nad pravosuđem, politički motiviranim sudskim procesima, (ne)aktivnostima hapšenja i procesuiranja optuženih za ratne zločine.
  Ljubljana, 3.septembar/rujan 2010.
  OVO SVE GOVORI O NJIMA.POSEBNO BI OVO TREBALO DA PROCITAJU ONA DVA HAJVANA I NJIHOVI VERNI HAJVANCICI.
  GDE JE SULJKE SA STADIONA SA ONIM “INSAN I HAJVAN”SAD SU POKAZALI KO JE KO!

 2. Sjetimo se samo kako poglavari spc.daju blagoslov zloglasnoj cetnickoj organizaciji Skorpioni prilikom odlaska u svoje okupatorske i zlocinacko koljacke pohode na Bosnu.Mi to vidimo i pamtimo a ima onih koji to vrlo brzo zaboravise zarad licnih ovozemaljskih interesa koje ce mo poslati u istoriju zaborava na prvim izborima!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.