Može bolje da se radi

0
14

Novi Pazar – Skupština grada radi dobro, ali ne mislim da ne može bolje. Uvijek može bolje da se radi, ovako je Borka Jovanović, predsjednica Skupštine grada, na konferenciji za novinare ocijenila prošlogodišnji rad gradskog parlamenta. Novopazarski parlament je prošle godine zasjedao 12 puta i razmatrao 228 akata.

Predsjednica Jovanović je rekla da su sva dokumenta važna, ali je posebno istakla važnost izmjena Statuta grada i poslovnika o radu Skupštine grada, odluke o usklađivanju generalnog urbanističkog plana i donošenje generalnh regulacionih planova, razmatranje Strategije generalne regulacije planine Golije i usvajanje Strategije za unapređenje položaja Roma u Novom Pazaru i usvajanje budžeta za ovu godinu.

– Veoma važna aktivnost bili su izbori za savjete mesnih zajednica. Građanima je sada omogućeno da svoja prava i potrebe ostvaruju organizovano, jer su saveti mesnih zajednica spona između građana i Skupštine grada, istakla je predsjednica novopazarske Skupštine grada. Opoziciona Bošnjačka lista za evropski Sandžak, prošle godine, često je napuštala skupštinska zasjedanja. Za najveći broj odluka ova odbornička grupa nije glasala. Osvrćući se na atmosferu na skupštinskim zasedanjima, Borka Jovanović je ocijenila da je zadatak opozicije da „obavlja kontrolu vlasti“.

– Ali, ako misle da oni treba da predlažu, a mi kao skupštinska većina samo da usvajamo te prijedloge, onda su pogrešno procijenili svoju poziciju, konstatovala je Jovanovićka. Dževa Memić, šefica odborničkog kluba Bošnjačke liste za evropski Sandžak, ima negativno mišljenje o radu gradskog parlamenta u Novom Pazaru. Svoju ocjenu iznijela je na posljednjem prošlogodišnjem zasjedanju.

– Mi smo ozbiljno shvatili posao opozicije i od konstituisanja ove skupštinske većine ozbiljno ukazujemo na stalne nezakonitosti u radu. Bošnjačka lista nije glasala za prijedloge koji su nezakoniti i koji idu na štetu građana. Nećemo snositi nikakvu odgovornost za milionska zaduživanja grada, jer smo u više navrata tražili formiranje anketnog odbora za preispitivanje nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava. Rad Skupštine ocjenjujem kao loš i zabrinjavajući, istakla je šefica odborničkog kluba Bošnjačke liste za evropski Sandžak i u prilog svoje konstatacije navela da je priutno kršenje zakona, Poslovnika o radu Skupštine grada, Statuta grada i drugih akata, nepoštovanje zakonske procedure u donošenju odluka i „mnoge nezakonite odluke koje je donijela Skupština grada, nakon reakcije odborničkog kluba Bošnjačke liste poništene su od strane nadležnih ministarstava“.

Skupština grada ima 47 odbornika, u kojoj većinu čini koalicija koalicija Za evropski Novi Pazar, koju predvodi Sandžačka demokratska partije, i Jedinstvena srpska lista (SRS- DSS- NS- SPS). Sa 18 odborničkih mandata Bošnjačka lista za evropski Sandžak je opozicija.

U gradskoj kasi 2009. bilo manje novca

Gradski parlament u Novom Pazaru, pretposljednjeg dana prošle godine, usvojio je odluku o rebalansu budžeta za 2009. godinu. Ukupni prihodi bili su 1.009.025.750 dinara. U odnosu na planirani prošlogodišnji budžet od 1.251.690.000 dinara došlo do smanjenja ukupnih prihoda za 242.664.250 dinara. Razlozi su smanjenje javnih prihoda u prosjeku za 9,4 odsto i podela Zavoda za urbanizam na dva preduzeća, Direkciju za izgradnju i Zavod za urbanizam grada. Nakon formiranja ova dva samostalna preduzeća, Direkcija za izgradnju dobila je 9.275.000, a Zavod za urbanizam 8.652.750 dinara.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.