Moguće ponavljanje izbora u Prijepolju?

1
17

Prijepolje – Konstitutivna sjednica Skupštine općine Prijepolje zakazana je za srijedu, 20.juna. Od proglašenja izbornih rezultata prošlo je mjesec i po dana, ali još ni jedna koalicija ili stranka nisu saopćile javno da je postignut dogovor o partnerstvu, što bi značilo da je obezbijeđena većina u budućem skupštinskom sazivu i rešeno pitanje podele vlasti u prijepoljskoj općini.

Socijaldemokratskoj partiji pripalo je 13 mandata i ova stranka je obavijestila javnost prije desetak dana da su započeli konsultacije sa Koalicijom Srpska lista za Prijepolje koju čine SRS i DSS, kao i sa SDA i DS. Uočljivo je bilo da je izostala SPS koja je na izbore izašla u koaliciji sa DS.

Esad Hodžić, predsjednik OO SDP kaže da je održano pet sastanaka na kojima su utvrđeni principi i programski ciljevi buduće vlasti. „Nadamo se da ćemo do 20. juna završiti sve razgovore, dogovoriti sve detalje i da ćemo već na toj sjednici formirati i skupštinsku i izvršnu vlast“, kaže Hodžić. Međutim, u medijima se svakodnevno objavljuju i stavovi glavnih odbora pojedinih stranaka koji u stvari ukazuju da se lokalne vlasti ne mogu formirati autonomno, odnosno da se sugeriše kakve su koalicije moguće, a kakve se ne preporučiju. Na pitanje da li će to biti problem pri formiranju vlasti u Prijepolju, Hodžić odgovara da, što se tiče njegove SDP, „ mi se redovno konsultujemo sa centralom ali je autonomnost u odlučivanju potpuna“. Upitan da li je realnije da izbori budu ponovljeni jer ukoliko se i formira odbornička većina ona je veoma „tijesna“, Hodžić tvrdi da „nije realno očekivati nove lokalne izbore jer ne postiji niti jedan razlog za to“.

Druga po broju glasova i mandata, Demokratska partija Sandžaka također je pregovarala prethodnih dana sa SNS, SDA, DSS i SPS, ali nisu sa SDP koja ih nije ni pozvala na konsultacije, kao ni sa DS, a sami nisu pozvali BDZ na eventualne dogovore. Međutim, dogovor, prema riječima predsjednika ove partije Zulkefila Sadovića, nije postignut. Mnogo toga, tvrdi Sadović, zavisi od centrala većine partija, a kako ni vlast u državi još nije formirana, nije obezbijeđena ni koaliciona većina u Narodnoj skupštini Srbije, sve to i na lokalnom nivou usložnjava situaciju.

-Ja bih rekao da sve miriše na ponovljene izbore, smatra Sadović.

Kao i DPS i Srpska napredna stranka na lokalnim izborima je obezbijedila 10 mandata. Predsjednik OO SNS Dragoljub Zindović smatra da još ima dovoljno vremena da se formira vlast u Prijepolju i skupštinska većina.

-SNS je spremna da razgovara sa svim političkim partijama. Zaista nemamo nikakvih predrasuda. Mi smo razgovarali već sa nekim partijama, mnoga pitanja smo iskristalisali, ali nekim partijama su glavni odbori zaista smetnja jer stižu stalno poruke kako treba da se ponašaju na lokalu. SNS je otvorena da autonomno donosi odluke na nivou općinskih odbora kad je reč o formiranju vlasti i učešću u koalicijama, kaže Zindović.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.