Model eventualnog objedinjavanja Rudnika i EPCG mora biti usaglašen sa loklanom upravom

0
16

Pljevlja – Komisija za praćenje postupka aktivnosti na objedinjavanju Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore, formirana rješenjem predsjednika Općine Pljevlja br. 02-031-2 od 9. januara 2012. godine privodi kraju svoj rad.

Osnovni zadaci određeni Rješenjem o imenovanju komisije su :

– Analiza urađenih materijala Izvještaja o strategiji spajanja i Studije o ekonomskoj opravdanosti spajanja RUP-a i EPCG

– Davanje mišljenja o optimalnim rješenjima odnosa lokalne samouprave i energetskih subjekata i usklađenost datih rješenja sa standardima i normativima EU.

Komisija će sačiniti Izvještaj koji će izvjesno sadržati sledeće uvodne konstatacije:

– Prioritetni zadatak i obaveza lokalne samouprave je da obezbijedi održivi razvoj Pljevalja u toku i nakon završetka eksploatacije uglja u pljevaljskom basenu. Stoga je strateški interes lokalne samouprave da se kroz restruktuiranje RUP-a i TEP-a stvore optimalni uslovi za efikasan i profitabilan rad ovih kompanija, čime se i stvaraju preduslovi za ostvarenje prioritetnog zadatka. To čini obaveznom lokalnu samoupravu da da svoj stav i jasno iskaže opravdane zahtjeve u predstojećim aktivnostima na ovom planu.

– Lokalna samouprava raspolaže sa respektabilnim kadrom iz oblasti rudarstva i (termo) energetike i višedecenijsko iskustvo u ovim oblastima, čiji se predlozi moraju uvažavati prije donošenja konačne odluke o restruktuiranju RUP-a i TEP-a. Aktivnim učešćem u ovom procesu lokalna samouprava preuzima odgovornost za dalji opšti standard življenja u Pljevljima i održivi razvoj Pljevalja, što se takođe mora imati u vidu prilikom donošenja konačne odluke. Svako rešenje bez prethodno usaglašenog stava sa lokalnom samoupravom nosi velike rizike u daljoj eksploataciji uglja i proizvodnji električne energije iz uglja i uopšte življenja na ovim prostorima.

– Činjenica je da lokalna samouprava nije nadležna za donošenje odluke o restruktuiranju RUP-a i TEP-a, ali je takođe činjenica da lokalna samouprava mora upravljati procesima koji proističu iz funkcionisanja energetskih subjekata: zaštite čovjekove okoline, toplifikacije grada Pljevalja, oblikovanja terena i rekultivacije terena nakon završetka eksploatacije uglja, uređenja i rekultivacije odlagališta pepela i šljake, uređenja ukupne infrastrukture na prostorima djelovanja ovih kompanija, snabdijevanja pijaćim vodom grada Pljevalja i dr.

– Da bi lokalna samouprava uspješno upravljala ovim procesima moraju se jasno definisati scenariji za vrijeme funkcionisanja energetskih subjekata i nakon prestanka njihovog rada. Ovi scenariji moraju biti u skladu sa zakonskim propisima, obavezama koje proističu iz pristupanja Crne Gore Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, standardima i normativima EU iz ove oblasti, naučnim dostignućima, pozitivnim iskustvima iz rada energetskih subjekata i realnoj dinamici oatvarenja ovih scenarija.

– Pošto realizacija ovih scenarija zahtijeva i znatna matrijalna sredstva, to energetski subjekti moraju blagovremeno biti upozoreni na svoje obaveze koje se moraju izvršavati u narednom periodu,

– Lokalna samouprava iskazuje dodatni interes za valorizaciju ostalih mineralnih sirovina i izgradnju proizvodnih kapaciteta na bazi njih,a koje se nalaze u granicama postojećih eksploatacionih polja uglja,

– Odnosi između lokalne samouprave i energetskih subjekata (kompanija) moraju biti definisani saglasno zakonskim propisima i partnerskim ugovorima kojima će se definisati sve međusobne obaveze.

Izvor: Pljevlja.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.