Mladi u Novoj Varoši uglavnom prihvataju različitosti

0
9

Nova Varoš – Kancelarija za mlade u Novoj Varoši otvorena je sa idejom da obogati život mladih, ponudi im raznolike kulturne i zabavne sadržaje, kao i da podstakne njihovu kreativnost u mnogim oblastima društvenog života. Prvobitna namera nam je bila da ovaj najosjetljiviji dio populacije stanovništva odvratimo od poroka i ulice i ponudimo im da svoj talenat i energiju usmjere u pozitivnom smjeru. U svom radu imali smo široku lepezu aktivnosti.

Pored izrade lokalne akcione politike za mlade, aktivno smo učestvovali i u programima u oblasti obrazovanja, sporta, korišćenja slobodnog vremena, ravnopravnosti polova, zdravstva, kulture, sprečavanja nasilja. Radili smo i na unapređenju partnerstva između lokalne samouprave i omladinskih organizacija, kao i podsticanju međuopštinske saradnje. Posebno smo ponosni na umetničku školu slikanja i vajanja, omladinske novine „Varoško oko“, kao i na brojne edukativne skupove na kojima smo obrađivali sve društvene teme značajne za život mladih – kaže Bojan Lešović, koordinator novovaroške Kancelarije za mlade o radu i aktivnostima ove organizacije, koja je u gradu na padinama Zlatara formirana krajem 2008. godine.

  • Kakav je učinak dosadašnijih projekata vaše Kancelarije i u kojoj meri je njihova realizacija doprinela poboljšanju položaja mladih u našoj sredini?

– Umnogome smo uticali na unapređenje života mladih. Posebno je značajno što su mnogi naši aktivisti dobijene sertifikate sa obuka u različitim programima iskoristili prilikom upisa na fakultete, jer su oni dodatno bodovani. Organizovanjem studijskih putovanja proširili smo njihove vidike, učili ih o ljudskim pravima, nenasilnoj komunikaciji, načinima kako da napišu projekat i apliciraju za novčana sredstva, sklapaju nova poznanstva i razmenjuju iskustva sa mladima iz okruženja. Kroz zajednički rad, u priličnoj meri su se osposobili da postanu najbolji kreatori svog života i učine ga što kvalitetnijim i u uslovima krize i poremećenog sistema vrednosti.

  • Kako mladi doživljavaju KZM i koliko su informisani o njenim aktivnostima, šta od nje očekuju i kakve su im primedbe i sugestije?

– Kancelariju za mlade doživljavaju kao servis i mesto okupljanja na kojem mogu dobiti korisne informacije, u delo sprovesti neke svoje ideje, dati neku sugestiju, požalti se na problem koji imaju prilikom zapošljavanja ili tokom školovanja. Poprilično su upoznati i informisani o aktivnostima KZM i sa interesovanjem prate sva dešavanja u našoj organizaciji, posebno ona u oblasti kulture i sporta.

  • U anketi koju je KZM nedavno sprovela među ovdašnjim srednjoškolcima, mladi su izrazili očekivanja za otvaranjem omladinskog centra, što je i bila jedna od za sada neuspešnih inicijativa Kancelarije za mlade. Dokle se stiglo na tom polju i ima li nade da će naši mladi sugrađani u skorije vreme dobiti jednu takvu ustanovu?

– I dalje nam je u planu da takvu ideju sprovedemo u delo, ali tu nailazimo na problem nedostatka adekvatnog prostora, ali i para. To je, ipak, značajna investicija za čiju nam je realizaciju potrebna i pomoć države i opštine.

  • Kako je, po vašem mišljenju, razmišljanje mladih u Novoj Varoši o verskoj i nacionalnoj podeljenosti u multietničkoj sredini kakva je naša i kako mladi prihvataju različitosti ?

– Kancelarija za mlade je organizovala i brojne programe i obuke na teme uvažavanja i poštovanja manjina i života u mešovitoj nacionalnoj sredini, tako da smo i mi kao organizacija dali doprinos da mladi prilično pozivno razmišljaju o ovim stvarima. Mladi u našem gradu uglavnom prihvataju različitosti, i smatraju da ih mnogo više stvari spaja nego razdvaja. Za ovdašnje omladince pripadnost određenim etničkim grupama nema velikog značaja. Suživot ih je već nekako naučio da ne pretpostavljaju sličnosti i razlike već da se bolje upoznaju sa različitim običajima i navikama. Kod mladih preovladava stav da su ljudi u suštini dobri ili loši, oni imaju iste želje, potrebe i probleme, imaju slične ciljeve u privatnom i profesionalnom životu. U KZM su ravnopravno angažovani na svim programima, bilo da su Bošnjaci ili Srbi, odlično funkcionišu u grupnom radu, a iako se nekada ne razumeju baš najbolje, to je posledica neznanja ili predrasuda, kojima ih uglavnom opterećuju stariji.

  • U Novoj Varoši nema nijedne aktivne nevladine organizacije koje se bavi mladima. Kako komentarišete ovu činjenicu ?

– To je prilično razočaravajuća činjenica i na polju nevladinog sektora prilično zaostajemo u odnosu na opštine u okruženju. Nevladine organizacije, posebno one koje se bave mladima, pokazale su se kao odlični partneri u brojnim projektima, i pravi je hendikep što su u zlatarskom kraju njihove aktivnosti svedene na minimum. Ohrabruje činjenica, međutim, da će nekoliko aktivista KZM uskoro osnovati jednu nevladinu organizaciju kojoj će prioritet biti mladi.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.