Misija MMF-a u Parlamentu FBiH: Donijeti zakon o povoljnijem penzionisanju

0
19
BIH – Federalni parlamentarci upozoreni da nema novih zaduživanja bez sveobuhvatnog sagledavanja javne potrošnje

Predstavnici oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u sarajevu kako bi razgovarali o izvještaju o napretku programa koji BiH ima sa MMF-om.

„Naša procjena je da je do sada ostvaren značajan progres, posebno u izvršenju budžeta. Ostvaren je napredak i na polju određenih strukturalnih reformi predviđenih programom. Još uvijek nije ostvaren napredak u vidu usvajanja novog zakona o penzionisanju pod povoljnijim uvjetima“, istakao je šef misijeMMF-a Ron Van Rooden, te dodao da još uvijek postoje neriješena pitanja o zakonu o penzionisanju, o čemu su obavijestili parlamentarce.

Van Rooden je kazao da su tokom sastanka članovi misije MMF-a obavijestili predstavnike oba doma Parlamenta o diskusijama sa Vladom o neriješenim pitanjima, te o tome šta očekuju da bi bili u mogućnosti okončati drugi pregled izvršenja stand by aranžmana. On je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano i o nepovjerenju koje je izglasano Vladi FBiH, te da prema informacijama koje su dobili, Vlada može nastaviti sa radom u smislu ispunjavanja obaveza prema MMF-u.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić istakao je da su na današnjim redovnim konsultacijama izviješteni o odvijanju aranžmana s MMF-om.

„Skrenuta je pozornost da se nova zaduženja ne mogu učiniti bez sveobuhvatnog sagledavanja javne potrošnje, posebno sa aspekta potrošnje u oblasti penzija. Upozoreni smo da bi eventualno usvajanje rješenja koja bi separativno rješavala pojedine grupe mogla ugroziti nastavak stand by aranžmana, što nije povoljno za BiH. Mi smo gospodu informisali da je u parlamentarnoj proceduri rješavanje pitanja o usvajanju zakona o penzionisanju pod povoljnijim uslovima“, kazao je Škaljić. On je dodao da je od strane MMF-a sugerisano da se to odgodi do donošenja sveobuhvatnog zakona, što bi trebalo biti završeno do 15. marta.

Škaljić je kazao da je dogovoreno da će i u narednom periodu predstavnici Parlamenta i MMF-a nastaviti sa međusobnim informisanjem. Odgovrajući na pitanje novinara agencije Anadolija da li postoji mogućnost da dođe do prepreka u isplaćivanju prethodnog kredita MMF-u, kojem je istekao grejs period ove godine, Škaljić je kazao da je budžetom za 2013. godinu već predviđeno servisiraje vanjskog duga.

„Budžetskom projekcijom za 2013. godinu utvrđeni su kapaciteti servisiranja spoljnog duga i za sad nema elemenata koji govore da je on ugrožen“, zaključio je Škaljić.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.